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Monday, April 20, 2015

Vegetable-Spiral-Quiche - Gemüse-Spiral-Quiche


In general, a quiche is a savory pastry with a custardy filling. The most famous quiche recipe being one for Quiche Lorraine, with a filling of crème fraîche, eggs, double cream, Gruyère and boldly seasoned with salt, freshly ground black pepper and nutmeg. All on top of rendered lardons, a quiche lorraine is baked to golden perfection in the oven. But if apart from this all-time favourite you are looking for other types of fabulous quiches, rest assured that there are many more varieties of quiche recipes out there with countless delicious fillings.
Eine Quiche ist ein pikanter Kuchen, der mit einer Eiersahne zubereitet wird. Für die wohl bekannteste Variante, die Quiche Lorraine, wird eine Füllung aus Crème Fraîche, Eiern, Sahne, sowie Gruyère verquirlt und mit Salz, Pfeffer und Muskat kräftig gewürzt. Zusammen mit angebratenem Speck wird die Eiersahne auf dem vorher gebackenen Quiche-Boden verteilt und anschließend goldbraun gebacken. Es gibt jedoch noch unzählige weitere, interessante Quiche-Varianten mit vielen unglaublich leckeren und durchaus verschiedenen Füllungen.




The first step in making a quiche is ususally the preparation of a basic shortcrust pastry (pâte brisée). The next step is to line either a quiche-, tarte or springform baking pan. In order to ensure that the savory egg custard will not result in a soggy pastry, you will be required to pre-bake the pastry case. Make sure to line the pastry with parchment paper, fill with dry beans and bake on a hot baking sheet.
In der Regel besteht die Basis einer Quiche aus einem Mürbeteig (pâte brisée). Dafür wird eine Quiche-, Tarte- oder Springform mit Mürbeteig ausgelegt. Um der Füllung sicheren Halt zu geben, wird der Quiche-Teig dann zunächst mit Backpapier ausgelegt und mit getrockneten Hülsenfrüchten blindgebacken. Bei dieser Methode bleibt der Teigboden schön flach, während der Rand hochgeht.




If you are looking for a quicker solution, you can also use good-quality ready-made puff pastry. But, in my humble opinion, oftentimes when I use puff pastry for my quiches, I am not too happy with the way the base of the pastry turns out. It is hard to bake a puff pastry with quiche filling so it actually turns out to be perfectly crunchy.
Für eine schnelle Variante kann man alternativ auch einen fertigen, guten Blätterteig verwenden. Allerdings finde ich es bei der Verwendung von Blätterteig für Quiches immer ein wenig schwierig, dabei einen gleichermaßen gut durchgebackenen und knusprigen Quiche-Boden zu bekommen.




In order for the shortcrust pastry to turn out short and with that lovely taste of butter, you will be required to work rather quickly. Shortcrust pastry loves the cold!

The cold butter will have to be mixed together with the flour and the salt as quickly as possible so the dough does not even have a chance to start to soften. Depending on the recipe that you use, you will have ot add an egg, milk or ice water to the flour mixture. It is best to flatten the dough into a round disc before placing it into the fridge. The resting time in the cold will help the dough to turn out buttery and short after baking.

You should also make sure to roll out the dough as evenly as possible, so it can bake as evenly as possible. I have made it a personal habit to always pre-bake my quiche and tart pastry cases, so I end up with perfectly tender crusts.
Damit der Quiche-Teig schön mürbe wird und auch buttrig schmeckt, hilft nicht nur eine schnelle Zubereitung, sondern auch Kälte. Mürbeteig liebt es nämlich angenehm kühl!

Die kalten Butterstückchen werden mit dem Mehl und etwas Salz rasch mit den Händen verrieben und dann zügig verknetet, damit der Teig nicht anfängt zu kleben. Je nach Rezept kommt noch Ei und Milch oder Eiswasser dazu. Den fertigen Teig sollte man zu einem flachen Ziegel formen, so kühlt der Teig gut durch und lässt sich später problemlos ausrollen. Er kommt sodann in den Kühlschrank, denn Kälte sorgt dafür, den Teig am Ende mürbe und knusprig werden zu lassen.

Man sollte darauf achten, dass der Teig schön gleichmäßig ausgerollt wird, damit er auch gleichmäßig gar wird. Damit der Quiche-Boden auch knusprig wird, backe ich ihn auch immer ohne Füllung vor.




My Vegetable-Spiral-Quiche does not only look very pretty, it also tastes absolutely fabulous - you can also vary the vegetables that you plan on using in the filling. Depending on the season, you can choose summer squash in addition to or instead of the zucchini, or use different-colored carrots, sweet potatoes or maybe butternut squash.
Meine Gemüse-Spiral-Quiche sieht nicht nur wahnsinnig hübsch aus, sie schmeckt auch noch einfach umwerfend lecker! Der Jahreszeit und dem Geschmack folgend kann man das Gemüse für die Füllung ruhig auch variieren. Je nachdem was Saison hat und was einem am Besten schmeckt – man kann zum Beispiel zu anderen Sorten von Möhren greifen oder man nimmt gelbe Zucchini anstatt der grünen.




Vegetable-Spiral-Quiche

Ingredients for the Quiche Pastry
  • 250 grams flour (either use spelt or wheat flour here), plus some for flouring the tart pan
  • 1/2 tsp fine sea salt
  • 130 grams unsalted butter, nice and cold, plus some for greasing the pan
  • 1 Ei,(L), free range or organic
  • 3 tbsps milk
In addition
  • one quiche pan (11 inches), preferably with a removable bottom
  • a soft-bristled pastry brush
  • ceramic pie weights (or beans/rice) and two sheets of parchment paper for blind-baking and for lining the baking pan
Gemüse-Spiral-Quiche

Zutaten für den Quiche Teig
  • 250 Gramm  Mehl (entweder Weizenmehl oder Dinkelmehl Type 630), plus etwas zum Bearbeiten des Teigs
  • ½ TL feines Meersalz
  • 130 Gramm ungesalzene Butter (kalt), plus etwas zum Einfetten der Backform
  • 1 Ei (L), Freiland oder Bio
  • 3 El Milch
Außerdem
  • eine Tarte-Form (28 cm) oder Quiche-Form am besten mit Hebeboden
  • einen Backpinsel
  • Keramik-Backbohnen oder Hülsenfrüchte und zwei Bogen Backpapier zum Blindbacken und zum Auslegen der Backform



Preparation of the Quiche Pastry
  1. In a medium bowl, whisk together the flour and the salt. Cut up the cold butter into small cubes and, using your fingertips, rub together the ingredients just until it looks like coarse oatmeal.
  2. Add the egg and the milk and mix everything together as quickly as possible. Pat the dough into a disc. Wrap in saran wrap and place in the fridge for at least one hour (better for three hours).
  3. Take the quiche dough out of the fridge 30 minutes prior to making the quiche. Then on a lightly-floured work surface, roll out the dough to a circle (12 inches).
  4. Grease the baking pan with some butter and line the bottom of the pan with parchment paper, then butter again and dust with flour and make sure to shake out the excess. Then line the pan with the rolled-out dough, and place in the fridge again for 30 minutes.
  5. Take the baking pan out of the fridge, dock the dough with the tines of a fork, line with crumbled parchment paper, fill-up with pie weights and bake in the middle of the oven for about 15 minutes at 475 degrees Fahrenheit.
  6. Take the baking pan out of the oven, remove the pie weights and the parchment paper and bake again for another 10 minutes or until the patry has a golden color.
  7. While your tart case pre-bakes, you can prep your vegetables.
Zubereitung des Quiche-Teigs
  1. Mehl und Salz in einer Schüssel mischen. Die Butter in kleine Stücke schneiden, dazugeben und mit den Fingerspitzen unter das Mehl reiben.
  2. Ei und Milch zugeben und zügig zu einem glatten Teig verkneten. Zu einem Ziegel formen, in Frischhaltefolie wickeln und mindestens eine Stunde, am besten drei Stunden, kalt stellen.
  3. Den Quiche-Teig aus dem Kühlschrank holen und zirka 30 Minuten bei Zimmer-Temperatur liegen lassen. Dann auf einer bemehlten Arbeitsfläche zu einem Kreis (32 cm Ø) ausrollen.
  4. DieTarte-Form einfetten, den Boden mit Backpapeir belegen, wieder einfetten und mit Mehl ausstäuben. Dann die Form mit dem Teig auslegen, dabei den Rand gut andrücken. 30 Minuten kalt stellen.
  5. Die Tarte-Form aus dem Kühlschrank holen. Den Teigboden mehrmals mit einer Gabel einstechen, mit Backpapier bedecken und mit getrockneten Hülsenfrüchten beschweren. Im vorgeheizten Backofen bei 200 Grad auf der mittleren Schiene 15 Minuten vorbacken.
  6. Die Backbohnen und das Backpapier entfernen und weitere 10 Minuten backen, bis der Teigboden goldbraun ist.
  7. Während der Teig vorbackt das Gemüse vorbereiten.



Ingredients for the Vegetable Spiral
  • 2 to 3 medium sized zucchinis
  • 5 to 6 medium sized carrots
  • 3 eggs (L), free range or organic
  • 250 ml half and half (cream)
  • freshly ground black pepper
  • freshly ground nutmeg
Zutaten für die Gemüsespirale
  • 2 bis 3 mittelgroße Zucchinis
  • 5 bis 6 mittelgroße Möhren
  • 3 Eier (L), Bio oder Freiland
  • 250 ml Sahne
  • frisch gemahlener schwarzer Pfeffer
  • Meersalz



Preparation of the Vegetable Ribbons and Filling 
  1. While the pastry shell is pre-baking, make sure to prep all your vegetables.
  2. With a mandoline, cut all your vegetables into even and thin ribbons. If you do not own a mandoline, you can do the same job with a very sharp knife - make sure to attempt a 2mm thickness.
  3. In a wide pan, bring water to the boil with 1/2 tsps salt. Blanch the vegetable ribbons for about one minute and immediately place the ribbons in ice water to stop the cooking process. Blanch each veg separately.
  4. Dry off the blanched vegetable ribbons - best done using kitchen towels.
  5. Place the vegetable ribbons in the pre-baked pastry case in concentric circles.
  6. Once the veg spiral is done, mix together the eggs, cream, pepper and salt and pour the mix over the spiral.
  7. Bake the quiche for about 40 mintes on a lower rack in a pre-heated oven (455 degrees Fahrenheit).
  8. Place the baked quiche on a cooling rack and then take it out of the baking pan.
  9. Either enjoy right away or at room temperature.
Zubereitung der Gemüsestreifen und der Eiersahne
  1. Während der Quiche-Boden vorbackt, das Gemüse waschen, putzen und schälen.
  2. Mit einem Küchenhobel das Gemüse gleichmäßig längs in dünne Scheiben schneiden. Oder man nimmt ein Messer und versucht alles zirka 2 mm dick zu schneiden.
  3. Wasser mit 1/2 TL Salz  in einem breiten Topf zum Kochen bringen. Die Gemüsescheiben in gesalzenem kochendem Wasser zirka eine Minute blanchieren und danach sofort in Eiswasser abkühlen. Mit jeder Gemüsesorte getrennt genauso verfahren.
  4. Das blanchierte Gemüse trocknen lassen (mit Hilfe von Küchentüchern geht das am besten).
  5. Das vorgegarte Gemüse abwechselnd und spiralartig in die Form schichten.
  6. Wenn die Spirale fertig ist, Eier, Sahne, Pfeffer und Salz mit dem Schneebesen verrühren und über die Gemüse gießen.
  7. Im auf 180° (Umluft) vorgeheizten Backofen auf der unteren Schiene ungefähr 40 Minuten backen.
  8. Auf einem Kuchenrost abkühlen lassen und aus der Tarteform nehmen.
  9. Entweder frisch aus dem Ofen oder lauwarm genießen.



Once the Vegetable-Spiral-Quiche has cooled down somewhat, you can easily slide it out of the baking pan - due to the parchment paper that should not be a problem at all.

Do make sure to serve the quiche whole and only cut it into elegant wedges at the table. That way, once you cut into the quiche at the table in front of your guests, the beautiful, concentric layers of vegetables will be revealed.

The vegetable ribbons still retain a perfect "bite". They are kept together in the most delicious of ways by the savory custard. Despite the eggs and cream used in the custard, this quiche is much lighter than a regular quiche and is perfectly suited to be served as a main course  with a lovely seasonal side-salad or as a side-dish to a roast chicken, pork tenderloin or a lovely roast.

 The key to making the perfect quiche is always attention to detail and the very best quality ingredients that you can afford.

Why not cook this gorgeous vegetarian quiche for a special occasion like a family-picnic or brunch.
Wenn die Gemüse-Spiral-Quiche etwas abgekühlt ist, kann man sie aus der Backform nehmen. Dank des Backpapiers wird sie sich leicht herausnehmen lassen.


Man sollte die Quiche auch im Ganzen servieren und dann erst am Tisch anschneiden, denn beim Anschneiden kommen die verschiedenen Farbschichten der verschiedenen Schichten besonders gut zur Geltung.


Die Gemüsestreifen haben auch nach dem Backen noch einen wunderbaren Biss und werden von der Eiersahne zusammengehalten. Dennoch handelt es sich um ein Gericht, welches leichter daher kommt als eine ´klassische´ Quiche. Man kann die Quiche als Hauptspeise mit einem saisonalen Salat servieren oder als Beilage zu gegrillten Hähnchen, Schweinefilet oder Braten.

Der Schlüssel zu einer wunderbaren Quiche liegt immer bei den guten Zutaten und der Liebe zum Detail.

Bei nächsten Familientreffen oder Brunch macht sich diese Vegetarische Quiche sicherlich wunderbar.


25 comments:

  1. Wunderschön! Ich hatte das Rezept vor ein paar Wochen entdeckt, herausgerissen aber noch nicht gebacken. Jetzt aber!
    Sonnige Grüsse aus der Provence, Barbara

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    1. Barbara, na dann steht dem Genuss ja Nichts mehr im Wege - wenn du Zeit hast, lass´ mich doch mal wissen, ob dir diese Quiche genauso gut geschmeckt hat wie uns und unseren Gästen an Freya´s Kommunion!
      Liebe Grüße in die Provence,
      Andrea

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  2. Dieser Quiche sieht wunderbar aus und er schmeckt bestimmt so gut wie er aussieht.

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    1. Gerlinde, schmeckt noch besser als sie aussieht um ehrlich zu sein!
      Danke für deinen Kommentar und liebe Grüße,
      Andrea

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  3. Unglaublich! So very pretty - and I bet it tastes wonderful, too. Once again I must ask, does your family know how lucky they are? Liebe Grüße, David

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    1. David, pretty and delicious to boot - what more could one want in a quiche?! Not so sure about my devoted taste testers at home though...
      Thank you for stopping by,
      Andrea

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  4. So beautiful! I love that you make dishes that are both tasty and gorgeous---and this is so true for your quiche!

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    1. Liz, how very nice of you, thank you kindly - you know what they say "you eat with your eyes first!" - my guideline, all the time!

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  5. Wow that looks amazing Andrea - such a fabulous idea. Love your new logo too its very elegant.

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  6. This has to be the most beautiful quiche I have ever seen! I would never have thought of arranging the vegetables like that.

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    1. Gaye, so very kind of you - thank you very much! I like this look for a quiche and I will certainly be making this one again.

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  7. This is such a lovely quiche! The spirals and colors look perfect and I bet it was very tasty, too. Very nice!

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  8. This is absolutely stunning, and so creative! I can just imagine the gasps of pleasure when you cut into this at the table :)

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    1. Sue, yes, this quiche is a bit of a showstopper and that is fully intended - quiches can be a tad boring looking and there are forever being served at restaurants around here, always with the same "look", so a little "vegetable quiche make-over" was definitely called for.
      Thank you for stopping by,
      Andrea

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  9. What a gorgeous quiche! I've never seen anything as beautiful in a restaurant.

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    1. Beth - so very kind of you - not that I do not appreciate the beauty of a regular quiche - I just like my version a bit better when I am making a spring vegetable quiche these days.

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  10. I absolutely love you posted this! gosh i would really want to have a slice of it.

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    1. Candy, so very nice to hear from you again - hope all is well and thank you kindly for the wonderful compliment!
      Andrea

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  11. Andrea love, this is stunning. You should solved my Friday night dinner dilemma! xoxox

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  12. What a beautiful quiche Andrea...I love all the vegetable in it and how you "mount" it...I would love to try a slice of this quiche...awesome photography!

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