Impressum / DSGVO

Friday, December 19, 2014

Little Bethmann - Bethmännchen


Most people I know enjoy Marzipan and almond-based sweets, especially at this time of year. In my humble opinion, Marzipan is an utterly charming ingredient. It comes with a lot of tradition, as a mixture of ground almonds and powdered sugar mixed with rose water was a popular confection in mediaeval times.

Bethmännchen (meaning “little Bethmann”) are little marzipan-based treats that originate from Frankfurt, and wouldn´t you know it, like all the best sweet treats, this is a  cookie with quite an interesting story.
Die meisten meiner Zeitgenossen essen gerne Marzipan und Gebäck, welches Marzipan enthält. Ich finde Marzipan richtig charmant. Es hat eine lange Tradition hinter sich. Schon im Mittelalter wurden Köstlichkeiten aus gemahlenen Mandeln, Puderzucker und Rosenwasser gereicht.

Bethmännchen  sind eine Gebäckspezialität aus Frankfurt am Main. Und wie auch bei anderem Gebäck, gibt es eine ganz wunderbare Legende, die sich um die Entstehung der Bethmännchen rankt.    




Legend has it that Bethmännchen were created by a Parisian pastry chef named Jean Jacques Gautenier who worked as a chef de cuisine for Simon Moritz von Bethmann, a prominent Frankfurt banker and city councillor. These festive cookies were originally decorated with four almond halves to represent his four sons (Moritz, Karl, Alexander and Heinrich). When  his youngest son Heinrich died in 1845, the sweets were made with only three almonds as a mark of respect. A noteworthy aside is the fact that the Bethmann bank is known to have co-financed the Paris Eiffel Tower.
Die Legende besagt, dass Bethmännchen im Jahr 1838 von dem Pariser Konditor Jean Jacques Gautenier erfunden wurden, der Küchenchef im Hause des Bankiers und Ratsherrn Simon Moritz von Bethmann war. Ursprünglich seien die Bethmännchen mit vier Mandelhälften bestückt gewesen, eine für jeden der vier Söhne Bethmanns (Moritz, Karl, Alexander und Heinrich). Nach dem Tode Heinrichs im Jahr 1845 sei fortan eine Mandelhälfte weggelassen worden. Es ist schon interessant, dass das Privatbankhaus Bethmann unter anderem den Bau des Eiffelturms mitfinanzierte.




Today, Bethmännchen are very popular at the Frankfurt Christmas market, which is one of the oldest Christmas markets in Germany, it dates back as far as 1393.

The cookies are glazed with an egg yolk before baking, so they emerge from the oven with a glorious golden color that really stands out among all the other Christmas cookies.
Heutzutage sind Bethmännchen überaus beliebt auf dem Frankfurter Weihnachtsmarkt, einem der ältesten Weihnachtsmärkte Deutschlands, der erstmals 1393 urkundlich erwähnt wurde.

Das Gebäck wird vor dem Backen mit Eigelb glasiert, was den fertigen Bethmännchen eine wunderbare goldene Farbe verleiht - man könnte meinen, es wäre Safran im Teig.




Making these sweets is actually very easy. You just need to gather all the ingredients, mix them to a smooth paste, then roll into balls, add the almonds and bake.

If you cannot find good almond paste or would like to make it yourself, you can always do so with equal weights of icing sugar and almonds, as well as a dash of rosewater, and honey.
Bethmännchen sind nicht wirklich schwierig herzustellen. Man braucht lediglich die Zutaten zu mischen, dann Kugeln zu formen und Mandelhälften in den Teig zu drücken.

Falls man kein Marzipan zur Hand hat, kann man es auch mal selber machen. Mit Mandeln, Puderzucker, Rosenwasser und Honig lässt sich ein wunderbares Marzipan herstellen.




Bethmännchen
(makes around 30)

Ingredients for the Cookies
  • 1 egg, (L) separated 
  • 250 grams cold almond paste (Marzipan)* 
  • 60 grams AP (plain) flour
  • 50 grams icing sugar, sieved
  • 50 grams ground almonds
  • a pinch of fine sea salt
  • 1 1/2 tsps. pure vanilla sugar
  • a few drop of rosewater **
  • 75 grams whole blanched almonds, split
  • 1 tbsp. milk

* You need to use the right kind of Marzipan, the one with at least 50% almonds, or the cookies will turn out too sweet. Keeping it cold, makes for easier grating.

** You should also get a really good-quality, subtle rosewater from a spice merchant (pharmacies around here carry rosewater as well). Make sure its natural based with no artificial flavors. If you cannot find good rosewater, you should omit it altogether. Real Marzipan is made using rosewater, so adding a touch of this flavor component to the Bethmännchen makes these cookies even more festive.
Bethmännchen
(für zirka 30 Stück)

Zutaten für das Gebäck
  • 1 Ei (L), getrennt
  • 250 Gramm gekühltes Marzipan*
  • 60 Gramm Weizenmehl
  • 50 Gramm Puderzucker, gesiebt
  • 50 Gramm Mandeln, gemahlen
  • eine Prise feines Meersalz
  • 1 1/2 TL Bourbon-Vanillezucker
  • einige Tropfen Rosenwasser**
  • 75 Gramm Mandelhälften
  • 1 EL Milch

* Man sollte wirklich gutes Marzipan kaufen, mit einem Mandelanteil von mindestens 50%, sonst werden die Bethmännchen zu süß. Wenn man das Marzipan vor Gebrauch kühlt, lässt es sich viel besser reiben.

** Man sollte auch unbedingt ein gutes Rosenwasser erwerben - vielleicht von einem Gewürzhändler oder aus der Apotheke. Wenn man kein qualitativ hochwertiges Rosenwasser findet, sollte man es ganz weglassen. Echtes Marzipan enthält Rosenwasser und einige wenige Tropfen in dem Teig für die Bethmännchen unterstreichen den festlichen Geschmack dieser kleinen Köstlichkeiten umso mehr.




Preparation of the Cookies
  1. Preheat the oven to 160°C (320°F). Line a baking sheet with baking parchment.
  2. Separate the egg. Reserve the yolk. In a separate bowl, lightly whisk the egg white.
  3. Grate the Marzipan finely using your box grater.
  4. In a large bowl, mix together the flour, icing sugar, ground almonds, salt and vanilla sugar.
  5. Add the grated almond paste and the egg white. Work everything to a smooth dough.
  6. Divide the dough into 30 pieces (cherry size), form into balls.
  7. Press 3 almond halves into the sides of each ball. Transfer the Bethmännchen to the baking sheet. 
  8. For the glaze, mix the egg yolk with one tablespoon of milk, and glaze the Bethmännchen.
  9. Bake for around 15 minutes until the cookies look golden and slightly puffed.

The Bethmännchen are really not that sweet, but have an delightful intense almond flavor. Flavors can evoke so many wonderful memories and the flavor of Marzipan and these cookies takes me right back to my childhood and the magic of the season. Marzipan is one of the most festive flavors of all. While these cookies bake, the kitchen smells like an old-fashioned sweet shop.

The outside of these cookies is a bit firm, while the interior is soft and marzipan-like. The are so lovely with small cups of strong coffee or your favorite tea.
Zubereitung des Gebäcks
  1. Den Ofen auf 160° Celsius vorheizen. Ein Backblech mit Backpapier auslegen.
  2. Das Ei trennen. Das Eigelb zur Seite stellen. Das Eiweiß mit einer Gabel kurz verquirlen.
  3. Das Marzipan auf der Küchenreibe fein reiben.
  4. In einer großen Schüssel das Mehl, den Puderzucker, die gemahlenen Mandeln, das Salz und den Vanillezucker mischen.
  5. Das geriebene Marzipan und Eiweiß hinzufügen. Zu einer glatten Masse vermengen.
  6. Den Teig in zirka 30 Portionen teilen (Kirschgröße) und zu Kugeln formen.
  7. Bethmännchen mit je drei Mandelhälften verzieren und auf das Backblech geben.
  8. Eigelb mit der Milch verquirlen und die Bethmännchen damit einpinseln.
  9. Ungefähr 15 Minuten backen oder bis das Gebäck goldbraun ist.

Bethmännchen sind nicht sehr süß und schmecken angenehm intensiv nach Mandeln. Aromen können jede Menge wunderbarer Gefühle und Erinnerungen wachrufen. Mich versetzt der Geschmack von Marzipan immer zurück in die Weihnachtszeit meiner eigenen Kindheit. Es ist eben ein sehr festliches Aroma. Schon während die Bethmännchen im Ofen backen, duftet es in der Küche wie in einem urigen Süßigkeiten-Geschäft.

Das Äußere der Bethmännchen ist ein wenig fest, das Innere weich und ähnelt Marzipan. Ich finde, Bethmännchen passen unwiderstehlich gut zu einer Tasse starkem Kaffee.



11 comments:

  1. Interesting! I sent a recipe for this cookie as my FFWD cookie exchange recipe, but sans marzipan. Love this post.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Gaye, the Bethmännchen are one of the most beloved German Christmas cookies of all times - honestly, I have never heard of them being baked wthout the lovely almond paste (Marzipan) before, that is what they are all about - even the good old Johann Wolfgang von Geothe was raving about them...but then again, this is a traditional recipe for them and we love them that way.

      Delete
  2. This is a terrific post - I really enjoy reading a bit about food traditions and history. I've not had these cookies before, but love anything with almond paste, so I know I'd like these very much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy, this is my favorite kind of post. A traditional recipe, lots of history and I get to use my vintage props. Life is good.
      Thank you for the comment!

      Delete
  3. What a wonderful post, Andrea! I love the cookies themselves, the story, and your photography.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teresa, that is so kind of you, thank you. Makes me very happy to read that you enjoy this Christmas post, the story behind these cookies and the photography!

      Delete
  4. Hi Andrea,isn't the flavor of almonds and rose together totally magical....loved the glossy baked cookies with marzipan...they look beautiful...and sure taste delicious,thanks...Happy Holidays! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kumar, you are absolutely right - the flavors of almonds and rose water are meant to be together - a flavor match made in heaven it seems - Happy Holidays to you and yours, dear friend!

      Delete
  5. Andrea, soooo schoene Fotos, untermalt mit einem wunderbaren Text und ein.... offensichtlich sehr gutes.... Rezept fuer Bethmaennchen.
    Vielen Dank und einen schoenen vierten Advent!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wally, dein Kommentar macht mich glücklich! Wie schön, dass du so nette Worte für diesen Post gefunden hast! Ganz lieben Dank und herzliche Grüsse! Euch einen schönen vierten Advent!
      Andrea

      Delete
  6. As you probably have seen, almond treats are one of my favorites. These look wonderful - and quite simple. As always, I love the story and the aside about the financing of the Eiffel Tower! Frohe Weihnachten zu Dir, zu Thomas und zu den Kindern. ~ David

    ReplyDelete