There are probaly not many snackers out there who do not like Pretzel Sticks. Their generous crunch, and abundant salt coating make for an easy-to-love snack that never really goes out of style. At least not in our house.
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Es gibt wohl kaum jemanden den ich kenne, der keine Salzstangen mag. Sie sind unwiderstehlich knusprig und so schön salzig – da ist es schwer, sich nicht der Knabberei hinzugeben. |
I have been looking for the longest time for a recipe for homemade Pretzel Sticks. I wanted a recipe that was not unduly complicated and relatively fast to make. A recipe that had no yeast, hence needed no time for a first and second rise. And since snack food like this never really lasts long at our house, I also did not want it to include a sourdough starter, which is known to keep baked goods moist for quite a while. And, most importantly, I wanted a recipe for crunchy salty pretzel sticks.
These will keep for a day or two in a cookie tin but they are definitely at their best when enjoyed the day they were made. That´s exactly what I was looking for when I developed this recipe, crunchy goodness to be enjoyed right away! |
Ich habe schon sehr lange ein Rezept gesucht um mal Salzstangen selber zu machen. Ich habe ein Rezept gesucht, dass nicht allzu kompliziert ist und das relativ schnell zu machen ist. Ein Rezept, bei dem der Teig nicht zu gehen braucht, also ohne Hefe. Und da solches salziges Gebäck bei uns sehr beliebt ist und immer schon am selben Tag verspeist wird, wollte ich auch ein Rezept ohne Sauerteig, der Backwaren länger saftig hält. Außerdem sollten die Salzstangen ja auch knusprig werden und nicht locker. Diese Salzstangen halten sich zwar in einer gut verschlossenen Dose, aber am besten schmecken sie an dem Tag, an dem sie gebacken wurden. So soll es sein. Knusprig gebacken und noch am selben Tag verspeist. |
Pretzel Sticks
(makes about 40, each 8 inches long)
Ingredients for the Pretzel Sticks
For the glaze
Equipment required
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Salzstangen (ergibt ungefähr 40 Stück, zirka 20 cm lang) Zutaten für die Salzstangen
Zum Bepinseln
Desweiteren
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Preparation of the Pretzel Sticks
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Zubereitung der Salzstangen
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l made two versions of this dough. The first version for the Pretzel Sticks exactly as per the above recipe and the second version for the Small Pretzel with only one change to the recipe. Instead of the white spelt flour, I used half wheat flour and half whole wheat flour.
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Ich habe zwei Versionen von diesem Teig gemacht. Einmal für die Salzstangen genau wie oben im Rezept beschrieben mit hellem Dinkelmehl. Die zweite Version für die kleinen Salzbrezel habe ich mit 60 Gramm Weizenmehl und 65 Gramm Vollkornmehl gebacken. |
We loved both versions of and the slight difference in taste and texture. My recipe is easily put together and relatively fast to prepare. Another bonus is that you can vary the kind of flour that you would like to use.
And as much as I love my savory cheese biscuits (as can be seen here), these Pretzel Sticks look very pretty and they are different. And it is always good to know the ingredients used to bake our beloved snack food. |
Uns haben beide Varianten ganz ausgezeichnet geschmeckt – das Rezept lässt sich leicht variieren, ist einfach und relativ schnell hergestellt. Und dann doch mal etwas Anderes als Käsegebäck (was ich auch sehr liebe, wie man hier sehen kann) und doch sicherlich auch ein Hingucker. Und es ist doch gut zu wissen, welche Zutaten in unserem Knabbereien stecken. |
Enjoy baking my Pretzel Sticks and Small Pretzel and share them generously with family and friends!
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Viel Spaß beim Nachbacken meiner Salzstangen und Salzbrezel und beim großzügigen Teilen mit Familie und Freunden! |
Dear Andrea,
ReplyDeletethank you so much for your kind words! I also always love to hear from you and I find it quite inspiring to come over to your blog, even if I don't always find the right words or even the time to leave a comment. I like how you have many 'traditional recipes' from all around the world and how you always find a way to give them a little twist of your own, either on presentation or/and flavour.
I find this recipe for pretzel sticks really nice, I think I may give it a try soon because I love brezn and I've always wanted to make them in the shape of tall and elegant sticks - just never came across a recipe like yours. I am so glad you found it and shared it with the rest of us!
Finally, I totally agree on how good it is to know what our snacks are made of ;)
Ich wünsche dir eine schöne Woche! Ganz liebe Grüße aus München und ich hoffe das alles geht gut in Bonn!
Inês
P.S.: In München es schneidet immer noch...!
Liebe Inês, was für ein wunderbarer Kommentar - I am always happy to "see" and read that you seem to be happily living in lovely Munich - a city that I always wanted to live in. I have been there many times and I miss visiting. The Bavarians are rather found of there uncomparable Brezn and I have baked the soft version more times than I can count - it is so much better than store-bought (at least in Bonn) but with this recipe I was looking for the crunchy stuff and it worked. Just plain fun snack food, that´s all.
DeleteThank you so very much for all your kind words - it truly means a lot to me. You, as a blogger, know how much "work" and time goes into these blog posts and it can become rather frustrating at times - so, it feels sooo good to get kind and thoughtful compliments like yours!
And it is nice to realize that someone actually read through a post of mine!
Lieben Dank und ganz herzliche Grüsse nach München,
Andrea
Andrea, hab ganz lieben Dank, dass du dieses Rezept mit uns teilst. Nicht nur, dass man bei Selbstgebackenem weiss, was drin steckt. Meistens schmeckt es auch einfach sehr viel besser als mit vielen Chemikalen zubereitet, damit sich das Zeug im Supermarktregal lange haelt.
ReplyDeleteUnd ich glaube, dass diese ganzen 'Zutaten" auch der Grund fuer die vielen Lebensmittelunvertraeglichkeiten sind. Ganz liebe Grüße!
Liebe Wally, schön, dass dir der Blogeintrag gefällt - das Rezept ist so schön lecker und so schön unkompliziert - ich werde es mal mit den Freundinnen unserer Töchter ausprobieren. Und man kann das Mehl je nach Geschmack variieren - helles sowohl als auch dunkles Dinkelmehl oder Vollkornmehl gemischt mit Weizenmehl, der Fantasie sind keine Grenzen gesetzt - und es macht immer wieder Spaß auszuprobieren, wie welches Mehl wo drin schmeckt.
DeleteGanz liebe Grüsse,
Andrea
You are the mother of the year, that's for sure. Homemade pretzel sticks and pretzels. Greart snacks for the clan.
ReplyDeleteMary, actually, making these is a great way to relax - it does have a therapeutic effect on me to roll out these long, thin sticks. I was totally calm once they came out of the oven - btw this is a recipe that works very well - these Pretzel Sticks do taste great and the kids learned s.th. about making your own snack food along the way.
DeleteThank you for your kind comment,
Andrea
Impressive, Amazing Pretzels! xx
ReplyDeleteKim, thank you, dear friend!
DeleteAndrea
Hi Andrea, we our big snackers around here, these look wonderful.
ReplyDeleteCheri, snacking seems even less guilty-ridden when you find the time to make some snacks at home - at least once in a while.
DeleteThanks for the comment,
Andrea
Mark is a huge pretzel fan, and also breadsticks - what a great combination you have created here! I will make some this weekend and report back! Liebe Grüße, David
ReplyDeleteDear David, if you do get a chance to make these, do let me know how the recipe worked for you and so not forget to send me one of your lovely pictures, please!
DeleteLiebe Grüsse nach Tuscon - btw the rabbit and the lamb are on their way to the US - hope they will arrive soon at your doorstep!
Andrea
I think I could munch on this sticks all day long...they look fabulous Andrea...
ReplyDeleteHope you are enjoying your week :)
Juliana, thank you very much - it seems that sometimes the small things in life can bring the greatest joy - especially where food is concerned.
DeleteAndrea, these are just too fun. I know your kids loved them. I'm wishing I was a kid at your house :)
ReplyDeleteThank you, Chris, what a fun comment! If you were a kid at my house, I would bake these for you, for sure!
DeleteAndrea