Tuesday, August 4, 2015

Italian Summer Burger & Grill-Giganten 2015


For the last five years, a women´s team has been up against a men´s team in a stiff BBQ - championship. Each team is fighting for the tittle of "best national hobby BBQ king or queen" and both teams have carried the title home twice so far. This year, the finals will be held on October 10th in the lovely city of Hamburg - all as part of one the the largest food exhibition of Germany, called eat&style.
Seit nunmehr fünf Jahren treten bei den "Grill-Giganten" Frauen gegen Männer an, um die deutsche Hobby-Grillmeisterschaft unter sich auszumachen. Bisher haben sowohl die Mädchen, als auch die Jungs je zwei Siege geholt. Wer in diesem Jahr in die Gesamtführung geht, stellt sich am 10. Oktober heraus, wenn bei der eat&style in Hamburg Fünf ./. Fünf wettgrillt wird.




But before the final ten winners could be announced there were the preliminaries. Meaning that all sixteen semifinalists had to qualify for the finals in an event held at the lovely culinary school at Castle Schellenberg, in the wonderful city of Essen. This unique location allowed us to cook at the wonderful culinary school while at the same time marvel at the old castle that houses the school and enjoy the breathtaking surroundings.

The task for the sixteen semifinalists was to convince the jury of their own personal burger creations. To fulfill that task, the candidates were allowed 45 minutes and they had to use products from the two sponsors, Netto and THOMY.
Bevor allerdings die zehn besten Hobby-Griller für das Finale fest standen, mußten sich zunächst die Kandidaten, allesamt Hobby-Griller aus ganz Deutschland, am Freitag in der Kochschule im Schloss Schellenberg in Essen in einer Vorausscheidung qualifizieren. Die Kochschule bietet ein wunderbares und einzigartiges Ambiente mit Blick über den historischen Schlossgarten.

Die Aufgabe für die 16 Halbfinalisten bestand darin, unter dem MottoKreiere deinen besten Burger" innerhalb von 45 Minuten der Jury einen eigenen Burger zu präsentieren. Dabei sollten Zutaten der Sponsoren Netto und THOMY verwendet werden. 




To participate in the semifinals, I created an "ITALIAN SUMMER BURGER", inspired by the flavor combinations of the Sicilian Orange, fennel and red onion salad (Insalata di finocchi e arance).

The jury based their decision with respect to the winning burger recipes based on creativitylooks, and, of course, taste. The panel of judges was made up of the Sonja Beselin (head of the culinary school), Florian Schleinig from the Netto company and Carolin Cremer and Alexandra Weston from THOMY. In order to prepare the burger, each candidate had 30 minutes prior to the grilling time, giving them a chance to organize all their ingredients and get everything prepped for the bbq. At the end of the preliminaries, five women and five men had qualified themselves for the finals and be part of the the national bbq team. In the finals, both teams will try to win the title of best "national hobby BBQ king or queen 2015".
Ich hatte für das Halbfinale einen "ITALIAN SUMMER BURGER" kreiert, dabei ließ ich mich vom Geschmack des sizilianischen "Insalata di finocchi e arance" (Fenchel-Orangen-Salat) inspirieren.

Die Jury, die jeden Burger nach KreativitätOptik und Geschmack bewertete, bestand aus Kochschulleiterin Sonja Beselin, Florian Schleinig von Netto sowie Carolin Cremer und Alexandra Weston von THOMY. Für die Vorbereitungen standen 30 Minuten zur Verfügung. In dieser Zeit suchten die Teilnehmer die Zutaten für ihre zuvor eingereichten Rezepte zusammen und trafen alle Vorbereitungen für das anschließende Grillen. Am Ende hatten sich fünf Männer und fünf Frauen (einschließlich mir) für das Finale der "Grill-Giganten" und somit die Grill-Nationalmannschaft der Männer und Frauen qualifiziert. Die Mannschaften kämpfen im Finale gegeneinander um den begehrten Titel "Grill-Giganten 2015"




ITALIAN SUMMER BURGER "That´s amore"
(serves 4)

Chicken breasts & fennel
  • 4 chicken breasts (approx. 400 grams)
  • olive oil (I used the sunflower-olive oil from THOMY)
  • 2 organic oranges
  • 1 head of garlic
  • some fresh thyme twigs
  • coarse sea salt
  • fine sea salt
  • whole black peppercorns
  • black pepper, freshly ground
  • 2 tbsps fennel seeds
  • 2 heads of fennel (medium sized), including the attached fennel fronds

Red onions
  • 4 red onions (medium sized)
  • some olive oil (sunflower-olive oil from THOMY)
  • fine sea salt
  • fresh thyme twigs
  • 2 tbsps aceto balsamico
  • a bit of sugar

Cheese
  • 2 packages of fresh mozzarella

Sauce
  • 250 ml mayo (I used THOMY mayo)
  • 1 small glass of capers ("surfines")
  • fennel fronds from the below fennel
  • orange blossom honey (30 ml)
  • freshly ground black pepper
  • fine sea salt
  • juice and zest from ½ an organic orange
  • 1 head of garlic

In addition
  • 4 burger buns (preferably ciabatta buns)
  • approximately 20 grams salad mix
ITALIAN SUMMER BURGER "That´s amore"
(für 4 Personen)

Hähnchenbrust & Fenchel
  • 4 Hähnchenbrustfilets (zirka 400 Gramm)
  • Olivenöl (THOMY milde Sonne & Olive)
  • 2 Bio Orangen
  • 1 Knoblauchknolle
  • einige Stiele frischer Thymian
  • grobes Meersalz
  • feines Meersalz
  • schwarzer Pfeffer, ganz
  • schwarzer Pfeffer aus der Mühle
  • 2 TL Fenchelsamen
  • 2 Fenchelknollen (mittelgroß), mit dem Fenchelgrün

Rote Zwiebeln
  • 4 rote Zwiebeln (mittelgroß)
  • etwas THOMY milde Sonne & Olive
  • feines Meersalz
  • frische Thymianzweige
  • 2 TL Aceto balsamico
  • etwas Zucker

Käse
  • zwei Pakete Mozzarella

Sauce
  • 250 ml THOMY Delikatess Mayo
  • 1 kleines Glas kleine Kapern („surfines“)
  • Fenchelgrün von den Fenchelknollen
  • Orangenblütenhonig (30 ml)
  • schwarzer Pfeffer aus der Mühle
  • feines Meersalz
  • Saft und Zesten von ½ Bio-Orange
  • 1 Knoblauchknolle

Außerdem
  • 4 Burgerbrötchen, Ciabatta Brötchen
  • zirka 20 Gramm bunte Salatmischung



PREPARATION

Garlic
  1. Cut off a slice of the whole head of garlic. Sprinkle with a bit of salt. Drizzle some olive oil over. First wrap in parchment paper, then wrap in aluminium foil. Put aside until ready for bbq.

Chicken & fennel
  1. Pour some olive oil into two glass dishes (such as pie plates). Then add the zest and juice of one orange each to each dish. Then add a few crushed garlic cloves to the oil as well.
  2. Pull the leaves off the thyme twigs and add them to a mortar, then add the whole peppercorns, the coarse sea salt, and the 2 tablespoons fennel seeds to the mortar as well and grind the spice mix in the mortar using your pestle. Add the spice mixture to the olive oil mixture, stir.
  3. Clean your fennel, keep the fennel fronds for the sauce and slice the fennel as thinly as possible, making sure to get rid of the tough inner core as well as the tough outer leaves. Add the sliced fennel to one of the glass plates and cover.
  4. Now cut the chicken breasts horizontally into very thin slices, making sure that you end up with two thin slices per person. Add the slices of chicken to the second glass plate and cover.

Red onions
  1. Peel the red onions, cut the top and bottoms off and cut into thin slices as well.
  2. Add the sliced onions to a medium sized glas bowl and add a bit of olive oil and salt, cover until ready to use.

Cheese
  1. Cut the mozzarella in thin slices and set aside.

Orange-caper-sauce
  1. To a medium sized glass bowl add about 125 ml mayo.
  2. Then drain about 1 tbsp of capers, chop finely and add to the mayo together with the chopped fennel fronds, salt, freshly ground black pepper and some orange blossom honey to taste.
  3. Finally add the zest of half an orange and some freshly squeezed orange juice. Taste and if necessary, add more seasoning or orange juice. Cover and place in the fridge.

Salad
  1. Wash and dry your salad greens - this is best done using a salad spinner - keep cool until ready to serve.
VORBEREITUNG

Knoblauch
  1. Das obere Ende einer Knoblauchknolle abschneiden. Mit Salz würzen, auf ein Stück Pergamentpapier und dann Alufolie legen, mit THOMY Öl beträufeln, zu einem Päckchen verschließen und beiseite legen.

Hähnchen & Fenchel
  1. Zum Marinieren etwas THOMY Olivenöl in zwei flache Glasformen geben. Dann jeweils in jede Glasform die Zesten und Saft von einer Bio-Orange dazu geben. Dann einige Knoblauchzehen pellen und andrücken, ebenfalls in die Marinade geben.
  2. Die Blättchen von den Thymianstielen zupfen und in den Mörser geben. Dazu den ganzen Pfeffer, das grobe Salz und 2 Teelöffel Fenchelsamen geben und grob mörsern. Dann die Gewürzmischung ebenfalls zu der Marinade geben.
  3. Den Fenchel putzen und den harten Strunk entfernen, von den äußeren Blättern befreien und in dünne Scheiben schneiden. Das Fenchelgrün für die Mayo verwahren und beiseite stellen. Die Fenchelscheiben In die erste Glasform geben und mit Frischhaltefolie abdecken.
  4. Die Hähnchenbrustfilets durchschneiden, sodass jeweils zwei dünne Schnitzel entstehen. In die zweite Glasform geben und ebenfalls marinieren, dabei mit Frischhaltefolie abdecken.

Rote Zwiebeln
  1. Die Zwiebeln schälen, oberes und unteres Ende abschneiden und in feine Scheiben schneiden.
  2. In eine Glasschüssel geben, mit ein wenig THOMY Olivenöl beträufeln, etwas salzen und mit Folie abdecken.

Käse
  1. Den Mozzarella in dünne Scheiben schneiden, mit Folie abdecken und beiseite stellen.

Orangen-Kapern-Sauce
  1. Für die Sauce 125 ml THOMY Mayo in eine Schüssel geben.
  2. 1 El Kapern abtropfen lassen und fein hacken.
  3. Das Fenchelgrün ebenfalls klein hacken und beides zur Mayo geben. Dann etwas Orangenblütenhonig dazu geben.
  4. Salzen, pfeffern, Orangensaft und Zesten dazu und alles miteinander vermengen, abschmecken und kalt stellen.

Salat
  1. Salat waschen, putzen und trocken schleudern - in den Kühlschrank legen.



THE BBQ
  1. First place the garlic package on the grill and leave it there for about thirty minutes.
  2. Take the fennel slices out of the marinade, let the marinade drip off, place the slices on the bbq and grill until nice and tender, then take off the bbq and keep warm.
  3. Place the onion slices on the grill and then finish them in a pan using the aceto balsamico and a bit of sugar. Keep warm.
  4. Take the chicken slices out of the marinade, let the marinade drip off, place on the bbq and grill for just a few minutes on each side. Keep warm.
  5. After 30 minutes, take the garlic package off the grill. Then carefully take it out of its package, let cool for a few minutes and squeeze the warm garlic into the sauce, making sure to discard the papery skins.
  6. Cut the ciabatta rolls in half and spread the lower half of the buns generously with the orange-caper-sauce. Then add two slices of the grilled chicken, then two slices of the grilled fennel, then some of the balsamico onions, then a few slices of mozzarella and top it all off with fresh salad leaves. As a final touch, add the top of the ciabatta bun. 
  7. Serve any left-over orange-caper sauce on the side.
GRILLEN
  1. Das Knoblauchpäckchen für zirka 30 Minuten.
  2. Fenchelscheiben aus der Marinade nehmen. Marinade von den Fenchelscheiben abtropfen lassen und auf den Grill legen. Grillen und dann warm halten.
  3. Zwiebeln grillen und dann in einer Pfanne mit dem Zucker und dem Balsamico einkochen lassen. Warm halten.
  4. Die Hähnchenbrustscheiben aus der Marinade nehmen. Die Marinade von den Hähnchenbrustscheiben abtropfen lassen und auf den Grill legen. Wenige Minuten auf jeder Seite grillen und dann warm halten.
  5. Nach 30 Minuten das Knoblauchpäckchen vom Grill nehmen, öffnen, etwas abkühlen lassen, dann ausdrücken und den weichen Knoblauch zu der Sauce geben.
  6. Ciabatta-Brötchen halbieren die untere Brötchenhälften großzügig mit der Sauce bestreichen. Darauf erst zwei Scheiben gegrillte Hähnchenbrust und dann zwei Scheiben gegrillten Fenchel geben und jeweils etwas von den Balsamico Zwiebeln geben. Dann noch einige Scheiben Mozzarella und etwas Salat. Dann den Deckel wieder aufsetzen.
  7. Etwas Orangen-Kapern-Sauce dazu servieren.



Considering that the male team was able to win last year, it would be nice for our women´s team to re-claim the title this year. It remains to be seen who will win this match - the decision will definitely be made in October.
Nachdem sich die Männer im letzten Jahr den Grill-Giganten-Titel geholt haben, wäre es schön, wenn ich mit den Frauen den Titel wieder zurückholen könnte - die Entscheidung wird dann im Oktober fallen.




For the finals, the candidates will have to cook up a storm and create a three-course-bbq-meal. We will have to convince a jury with a delicious, creative and attractive first, main and last course that we prepared together as a team on the bbq and I am looking seriously forward to that challenge!

The four winners of my online competition have been notified by email - thank you very much for your participation - your lovely price packages are on their way! And a big Thank You to the kind folks at THOMY that provided the wonderful gifts!
Im Finale im Oktober werden beide Teams jeweils ein originelles Drei-Gänge-Grill-Menü zubereiten und eine Fachjury mit einer leckeren, kreativen und ansprechend angerichteten Vor-, Haupt- und Nachspeise von ihren Grillkünsten überzeugen. Ich freue mich drauf!

Die vier Gewinner meines Online-Gewinsspiels habe ich per Mail benachrichtigt. Vielen lieben Dank für das Mitmachen - eure tollen Preise sind unterwegs! Danke auch an THOMY für die Bereitstellung der Preise!


29 comments:

  1. This is so very exciting! I can't wait to find out the results in October! The flavors in your Italian burger sound amazing. Vliek Glück, und liebe Grüße! David

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    1. Danke, lieber David - man kann nie genug Glück haben...so, I sincerely appreciate your wishes! We shall see how our team will perform - now let´s hope we can bring the "title" home!
      Liebe Grüße auch an Mark und alles Gute nach Tuscon,
      Andrea

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  2. This is so exciting Andrea! Very Best Wishes on this interesting BBQ event... such different style than in US. We are huge BBQ fans at my house (and smoking, and La Caja China for whole lambs and pigs!) The grills featured look just like the one we have (one of them) at home. I Love your burger! Looking forward to seeing the results of this grand event. What a beautiful place too. Good Luck!

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    1. Dear Peggy - you are just such an absolute darling about this! Yes, I am aware of all that stiff competition from your wonderful part of the world and all I can tell you that I believe I have a somewhat more laid-back or European approach to the BBQ and I have not even gotten into smoking, YET but I am planning to!, Definitely - I would love to experiment with herbal flavors and smoke - I will see whether I can find someone who will be able to teach me well!
      Thanks again,
      Andrea

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  3. Very exciting! Best wishes - that burger looks lovely.
    Are those your two ladies looking out from the audience in the top picture? (Cheering on their mother enthusiastically, I am sure!)

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    1. Cher, always so wonderful to hear from you - how are your two girls, still the "culinary kid" and the "runner girl"...? Yes, those two young ladies are our youngest daughters cheering their mum on so enthusiastically - they so wanted me to win this...
      The burger is right up our alley and originally I wanted to name it "The Kitchen Lioness Burger" because it combines all those tastes that are typical for me and that we all have grown to love.
      Andrea

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  4. I love the pictures are wondreful!! and of course I love this burger!! delicious!!!
    xo

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  5. What a mouthwatering burger! I hope you win!

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    1. Betsy, you are very kind! Thank you - hope our team will do well!
      I shall do my very best, promised!
      Andrea

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  6. What great flavors in your Italian chicken burger, no wonder you won. Good luck for the finals in Hamburg . I have drücke Dir beide Daumen.

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    1. Gerlinde, those flavors really harmonize with each other - sweet caramelized fennel and onions, tangy orange-caper-sauce, fresh salad, juicy chicken and soft and slightly salty cheese - who could ask for more?!
      Thank you for your fabulous comment!

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  7. Oops , ich meine...Ich drücke Dir beide Daumen.....

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    1. Danke, meine liebe Gerlinde und ganz viele Grüße nach Santa Cruz!
      Es ist warm hier!
      Andrea

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  8. Congratulations, your burger sounds great. I wish you all the luck in the upcoming competition.

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    1. Karen, my dear friend, I hope that you are feeling much better by now and that you are well on your way to recovery and I sincerely hope that your move and the sale of your beautiful home is also going ahead as planned!
      Thank you for your kind comment,
      Andrea

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  9. That's so exciting! I am sure you are going to shine at the finals! And this burger sounds so good, full of fresh and seasonal ingredients.

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    1. Teresa, that is so very kind of you! Merci beaucoup! I tried to do my best to stay true to myself when putting this burger together - all seasonal and fresh and nothing too hefty.
      Thanks for stopping by,
      Andrea

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  10. Andrea, die Zusammenstellung der Burgerzutaten klingt richtig aufregend :-) Das kann nur der Hit sein!!! Ich mag Burgervarianten, ist doch der einfache Burger recht langweilig. Ich hab schon ein grosses Problem mit dem 'Burgerbroetchen' und nehme eigentlich immer anderes Brot . Mit Sicherheit wirst du mit deinem Wissen und Koennen an die Spitze kommen. Viel Glueck und vor allem viel Vergnügen :-)
    Einen ganz lieben Gruss!

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    1. Liebe Wally, ganz herzlichen Dank - ich hätte ja auch gerne noch "meine Brötchen selber gebacken" (vor Ort und nicht vorher), aber dafür fehlte leider die Zeit - ich esse mit meinem Italian Summer Burger gerne auch sogenannte "Ciabattinas", also kleine Ciabatta-Brötchen - ich hoffe, ich werde die Zeit finden un dsie in einem späteren Blogpost vorstellen!
      Ganz liebe Grüße aus dem sonst sehr, sehr heißen Bonn (obwohl es heute geht),
      Andrea

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  11. Hi Andrea, what a wonderful group to participate in. Your hamburger looks and sounds delicious, love the flavor combination you used. Can't wait to hear the results.

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    1. Thank you very much, dear friend - the flavor combination was inspired by the Sicilian Orange-Fennel Salad - it is quite delicious if I may say so.

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  12. Andrea, this burger sounds utterly delicious! Good luck to you and your team in the finals. Will be eagerly waiting to hear of the results come October.

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    1. Cathleen, I certainly appreciate all the kind and thoughtful support I can get!

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  13. Your burger looks devine Andrea. Go the female team!

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    1. Gaye, thank you for those nice words - will try to d my best come October!

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  14. Andrea,
    will you be my full time cook, darling?!!! Please! xxxx

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    1. Kim, absolutely and any time! Promised! Just give me a call!
      Andrea

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    2. ---O,
      also,
      CONGRATS on your winning burger & many more achievements coming your way.
      You are amaaaaaaaaaazing xx

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