Sunday, December 14, 2014

Elisenlebkuchen - German Elisen Gingerbread


Today I am featuring my most beloved traditional Christmas treat,  the so-called Elisen Gingerbread (Elisen Gingerbread).

Usually, Gingerbread is a baked sweet, containing ginger (hence its name) as well as warming spices such ground cinnamon, cloves, nutmeg, cardamom and anise. And it is sweetened with any combination of brown sugar, molasses, light or dark corn syrup, or honey. 
Heute gibt es mal ein Rezept für ein allseits geliebtes Weihnachtsgebäck mit einer langen Tradition, Elisenlebkuchen.

Im Allgemeinen sind Lebkuchen ein Gebäck mit Ingwer und warmen Gewürzen wie frisch gemahlener Zimt, Nelken, Muskatnuss, Kardamom und Anis. Traditionell wird Lebkuchen mit einer Kombination von braunem Zucker, Melasse, Sirup oder Honig gesüßt. 




Gingerbread comes in many different varities, flavors and textures. It can be a dark and dense  cake like a Gingerbread Spice Cake – there is an American version served, sometimes, with a lemon glaze, or just a hint of powdered sugar or the lighter French version of a Gingerbread Cake called "Pain d´ Épices" (spice bread). Gingerbread can also be crafted into in a house-shaped confection made with a variation of gingerbread cookie dough. The Gingerbread House became popular in Germany after the Brothers Grimm published their fairy tale collection which included "Hänsel and Gretel" in the 19th century. Early German settlers brought this Gingerbread House (Lebkuchenhaus) tradition to the Americas.
Lebkuchen gibt es in vielen verschiedenen Formen. Es gibt zum Beispiel die Lebkuchenherzen oder viele andere phantasievoll ausgestochene und dekoriete Lebkuchen. Es gibt aber auch einen dunklen Gewürz-Kuchen, wie man ihn zum Beispiel in Amerika liebt, manchmal mit Zitronenglasur oder nur etwas Puderzucker dekoriert oder das französische Pain d´ Épices (Gewürzbrot). Eine weitere Form der Lebkuchen sind die beliebten Lebkuchenhäuser. Das Lebkuchenhaus wurde in Deutschland populär, nachdem die Brüder Grimm im 19. Jahrhundert ihre Märchensammlung veröffentlichten, worin sich ja auch die Geschichte von „Hänsel und Gretel“ findet. Deutsche Siedler brachten die Tradition Lebkuchenhäuser zu backen schließlich nach Amerika.




Many Germans enjoy gingerbread known as Elisen Gingerbread. The high percentage of at least 25 percent of ground almonds, hazelnuts and/or walnuts is what makes them so moist and utterly delicious.

But tehre are numerous different types of soft traditional German gingerbread. For example, there are the Honey Cakes (Honigkuchen) and the Pepper Cakes (Pfefferkuchen), both names refer to the predominant ingredient in those gingerbread-style baked goods.

The word "Lebkuchen"can be translated as “a cookie or cake representing life”, making reference to the fact that the recipes call for lots of spices with many health benefits. It is interesting to note that the first mention of this word can be traced back to the year 1409.

And then there are the Elisen Gingerbread (Elisenlebkuchen)  which I am featuring today. These are a soft variety of Lebkuchen made since 1880. To this day, it is uncertain whether the name "Elise" refers to the daughter of a gingerbread baker who invented them, a pharmacist who wanted to cure his daughter of a grave disease, or the wife of a margrave who loved spices.
In Deutschland isst man gerne die weichen Nürnberger- oder Elisenlebkuchen. Der hohe Anteil von Mandeln, Hasel- oder Walnüssen von mindestens 25 Prozent macht Elisenlebkuchen so saftig und lecker.

Weiche Lebkuchen gibt es zum Beispiel auch in der Form von Honigkuchen (mit Honig verfeinert) oder von Pfefferkuchen (mit echtem Pfeffer gebacken), beide Bezeichnungen beziehen sich auf die vorherrschende Zutat in diese Lebkuchen-Variationen.

Es wird oft gesagt, dass der Begriff "Lebkuchen" eine Anspielung auf die Tatsache ist, das die Lebensqualität duch den Genuss der vielen gesunden Gewürze, die in dem Gebäck enthalten ist, durchaus verbessert wird. Das Wort "Lebkuchen" findet sich erstmals in einem Nürnberger Zinsbuch von 1409.

Mein Rezept ist für die sogenannten Elisenlebkuchen.  Diese Variante der weichen Lebkuchen wird seit zirka 1880 gebacken. Bis heute ist nicht ganz geklärt, ob der Name „Elise“ sich auf den Namen der Tochter eines Bäckers, Apothekers oder auf den Namen der Frau eines bekannten Markgrafen bezieht.




As with all other Lebkuchen, the ingredients for my Elisen Gingerbread include the warm and wintry spices such cinnamon but also ground nuts and finely diced candied fruit, such as the candied orange and lemon peel. As raising agents and for a softer texture, bakers traditionally use Salt of Hartshorn (Hirschhornsalz) and Potash (Pottasche), but you can also use baking powder (like I did in this recipe).

Lebkuchen dough is usually placed on a thin wafer base called "Oblate" (Backoblaten). In the Middle Ages, monks had the brilliant idea to use unleavened communion wafers to prevent the gingerbread dough from sticking to the baking sheets.
Wie für alle anderen Lebkuchen, braucht man als Zutaten für meine Elisenlebkuchen winterliche Gewürze wie Zimt aber fein gewürfelte kandierte Früchte, wie die kandierten Schalen von Orangen (Orangeat) und Zitronen (Zitronat). Als Backtriebmittel verwenden Bäcker traditionell Hirschhornsalz und Pottasche. Man kann aber auch Backpulver verwenden (wie ich es in diesem Rezept gemacht habe).

Der Lebkuchenteig wird meistens auf Backoblaten gebacken. Auf diese brilliante Idee sind Mönche in Mittelalter gekommen. Sie haben die ungesäuerten Hostien für das Backen von Lebkuchen verwendet, um zu verhindern, dass der Lebkuchenteig auf dem Backblechen festklebte.




Typically, Elisen Gingerbread is glazed with good-quality dark chocolate, but sometimes they are left uncoated or sugar-coated. For decoration, you can use whole almonds, hazelnuts or leave them plain.
In der Regel werden Elisenlebkuchen mit sehr dunkler Schokolade überzogen, mit einem dicklichen Zuckerguss dekoriert, oder man geniesset sie "pur". Für die Dekoration kann man ganze Mandeln oder Haselnüsse nehmen.




Elisen Gingerbread

Ingredients for the Lebkuchen
  • 370 grams (1 ¾ cups) fine baking sugar
  • 250 grams (8 ounces/2 1/4 cups) ground hazelnuts, toasted and skinned
  • 3 eggs (L), organic or free range whenever possible
  • 50 grams (1.7 ounces) finely diced candied lemon peel 
  • 50 grams (1.7 ounces) finely diced candied orange peel 
  • 1 1/2 tsp of Gingerbread Spice Mix
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 2 tsps pure vanilla sugar
  • one pinch of fine sea salt
  • 1 tsp. dark rum
  • 1 ½ packets (4 ½ leveled tsp) baking powder
  • 225 grams (1 ¾ cups) AP (plain) flour
  • 200 grams finely grated almond paste (Marzipan)*
  • about 50 round baking wafers**(“Oblaten”) 5 cm (2 inches)
NOTE:
  • * and ** you can find the baking wafers (Oblaten) and the almond paste (Marzipan) at European or German delicatessen or online
Ingredients for the Chocolate Glaze 
  • 200 grams (7 ounces) dark chocolate, broken into chunks
  • optional: whole hazelnuts and other decorations
Elisenlebkuchen

Zutaten für die Lebkuchen
  • 370 Gramm feinster Zucker
  • 250 Gramm gemahlene Haselnüsse, geröstet und  gehäutet
  • 3 Eier (L), Bio oder Freilandhaltung
  • 50 Gramm “Zitronat”
  • 50 Gramm “Orangeat”
  • 1 1/2 TL Lebkuchengewürz-Mischung
  • 1 TL gemahlener “Ceylon” Zimt
  • 2 TL Bourbon Vanillezucker
  • eine Prise Meersalz
  • 1 TL Rum
  • 4 ½ TL Backpulver
  • 225 Gramm Weizenmehl
  • 200 Gramm fein geriebenes Marzipan*
  • ungefähr 50 runde Oblaten  (5 cm)** 

TIP:
  • * und ** zu finden in allen gut sortieren Geschäften oder online

Zutaten für die Schokoladenglasur
  • 200 Gramm dunkle Kuvertüre, gehackt 
  • wahlweise: Haselnüsse und/oder Glanzbilder



Preparation of the Lebkuchen
  1. Preheat your oven to 350 degrees Fahrenheit.
  2. Line two baking sheets with baking parchment or Silpat mats.
  3. In a large bowl, whisk together the sugar, ground hazelnuts, eggs, diced candied lemon and orange peel,Gingerbread Spice Mix, cinnamon, vanilla sugar, salt, rum, baking powder and flour.
  4. Add the finely grated almond paste and carefully mix together. Your dough should have a thick and somewhat “sticky” consistency.
  5. Either take a piping bag and pipe the dough or spoon it onto the baking wafers, you should a small mound of dough for each cookie (5 centimeters /2 inches). Do not bake more than twelve on one baking sheet, because they do tend to spread a bit while baking.
  6. Bake for about 15 to 20 minutes – the cookies will be set on the outside but have to be still soft and a bit chewy in the middle.
  7. Transfer the baking sheets to a cooling rack and cool for ten minutes. Then transfer the cookies to the racks to cool completely and decorate with dark chocolate and nuts.

Preparation of the Chocolate Glaze
  1. Melt the chocolate over medium heat in a double-boiler or in the microwave.
  2. Place the Lebkuchen on a large rack set over a cookie sheet and pour the warm melted chocolate over the Lebkuchen, wait until chocolate almost sets and then decorate with additional hazelnuts (I always leave some plain and decorate the others with three hazelnuts each).
  3. Wait until the chocolate has completely set and place the Lebkuchen in cookie tins.They will keep for up to three weeks.
Zubereitung der Lebkuchen
  1. Den Backofen auf 175 Grad Celsius vorheizen.
  2. Zwei Backbleche mit Backpapier oder Silpat-Matten auslegen.
  3. In einer großen Schüssel den Zucker, gemahlene Haselnüsse, Eier, Zitronat, Orangeat, Lebkuchengewürz-Mischung, Zimt, Vanillezucker, Salz, Rum, Backpulver und Mehl mischen.
  4. Das fein geriebene Marzipan hinzufügen und sorgfältig vermischen. Der Teig sollte von einer dicklichen und ein wenig "klebrigen“ Konsistenz sein.
  5. Entweder nimmt man einen Spritzbeutel oder streicht die Lebkuchenmasse mit einem Löffel auf die Oblaten. Man sollte versuchen einen kleinen „Hügel“ auf jeder Oblate zu formen. Backen Sie nicht mehr als zwölf auf einem Backblech, weil sie dazu neigen, ein wenig aufzugehen.
  6. Etwa 15 bis 20 Minuten backen – die Lebkuchen sollten am äußeren Rand etwas fest sein aber innen noch weich bleiben.
  7. Die Backbleche zum Abkühlen auf ein Kuchenrost geben und für zehn Minuten abkühlen lassen. 
  8. Wenn die Lebkuchen vollständig abkühlt sind, mit dunkler Schokolade und/oder Nüssen dekorieren.
Zubereitung der Schokoladenglasur
  1. Die Kuvertüre bei mittlerer Hitze in einem Wasserbad oder in der Mikrowelle schmelzen.
  2. Die Lebkuchen auf ein großes Kuchenrost setzen, dieses auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backbleck stellen und die geschmolzene Kuvertüre über das Gebäck gießen, warten, bis die Schokolade fast fest ist und dann mit zusätzlichen Haselnüssen (drei Haselnüsse pro Lebkuchen sieht immer gut aus) oder Glanzbildern dekorieren. 
  3. Man sollte warten, bis die Schokolade komplett fest geworden ist bevor man die Lebkuchen in Dosen lagert. Sie halten bis zu drei Wochen lang.



If you cannot find Gingerbread Spice Mix (Lebkuchengewürzmischung) in you stores or online, you can prepare it using the following recipe.

Gingerbread Spice Mix

Ingredients for the Gingerbread Spice Mix
  • 2 tbsp ground cinnamon
  • 2 tsp ground cloves
  • 1/2 tsp ground allspice
  • 1/4 tsp ground nutmeg
  • 1/2 tsp ground coriander
  • 1/2 tsp ground cardamom
  • 1/2 tsp ground ginger
  • 1/2 tsp ground anise seed
  • 1/2 tsp ground star anise

Preparation of the Spice Mix
  1. Sift the spices through a fine sieve to remove any lumps.
  2. Mix them together thoroughly and store in a spice jar.
  3. Date and label the mix. It is best when used within four months of preparation.
Wenn man keine Lebkuchengewürz-Mischung im gut sortierten Fachhandel findet, kann man sie nach diesem Rezept selber mischen.

Lebkuchengewürz-Mischung

Zutaten für die Gewürzmischung
  • 2 EL Zimt, gemahlen
  • 2 TL Nelken, gemahlen
  • 1/2 TL Piment, gemahlen
  • 1/4 TL, Muskat, gerieben
  • 1/2 TL Koriander, gemahlen
  • 1/2 TL Kardamom, gemahlen
  • 1/2 TL Ingwer, gemahlen
  • 1/2 TL Anis, gemahlen
  • 1/2 TL Sternanis, gemahlen

Zubereitung der Gewürz-Mischung
  1. Die Gewürze sieben um Klümpchen zu entfernen.
  2. Zusammen mischen und in ein Gewürzglas füllen. 
  3. Die Mischung datieren. Die optimale Haltbarkeit ist vier Monate.



Elisen Gingerbread is easy to make and a wonderful and traditional Christmas treat.

They make a formidable gift for family and friends. Just fill cellophane bags with seasonal designs to the rim with these and tie with a pretty ribbon.

Elisen Gingerbread keeps well and is best enjoyed with a cup of coffee or tea in the afternoon or even with a glass of mulled wine.
Elisenlebkuchen sind ganz einfach zu machen und ein wunderbares, leckeres und beliebtes Weihnachtsgebäck,

In Klarsichtbeuteln mit Weihnachtsmotiven verpackt und mit einem hübschen Band oder Anhänger versehen, sind sie ein begehrtes Geschenk für Freunde und Bekannte zur Weihnachtszeit.

Man genießt sie stilecht zum Kaffee, Tee aber auch zu Glühwein oder Punsch. 




As a reader of my blog, you might have noticed my soft spot for all traditional foods with a long history. I am equally delighted by vintage props that add to the charm of these traditional recipes, like these old glass ball ornaments and the old cookie plate that I found a few weeks back and could not wait to feature along with today´s traditional Christmas post - to put these kinds of posts together makes my heart sing. And there is more to come.
Als Leser meines Blogs weiß man wahrscheinlich um mein persönliches Faible für traditionelle Rezepte mit einer langen Geschichte. Un dich bin ebenso begeistert über meine altmodischen Dekorationen, die den Charme der traditionellen Rezepte noch unterstreichen. Wie eben diese echten alten Glass-Weihnachtskugeln und der alte Keksteller, die ich vor einigen Wochen gefunden habe und die für diesen Post wie geschaffen sind. Und es gibt bald noch mehr.




16 comments:

  1. Your posts and always so beautiful, and this one is no exception. I love the Christmas theme throughout, and the gingerbread looks so good!

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    1. Beth, it means a lot to me to have you say that - thank you - it did take a while to put this post together and I finally got to display my vintage Christmas glass ball ornaments and that vintage cookie plate - happy all around!
      Btw - is there a Christmas market in Toronto these days...I remember quite a few Germans living there...
      Andrea

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  2. I am full of admiration! It has never occured to me to bake those wonderful breads myself, but I might just surprise myself and give it a try....

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    1. Liebe Barbara, diese wunderbaren Lebkuchen sollten ja auf keinem Weihnachtsteller fehlen - sie sind saftig und unwiderstehlich lecker - und charmant obendrein!
      Lieben Dank für deinen Kommentar und schöne Grüsse in die Provence,
      Andrea

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  3. These are so beautiful, Andrea, as are the angelic cutouts on top, and all your beautiful antique ornaments! I am in cookie baking mode - but don't think it will be easy to find the baking wafers here. I do have some wheat starch paper (for making panforte d Siena) so maybe that would work okay. Ganz liebe Grüße aus sonnigen und kalt Tucson. ~ David

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    1. Dear David, here is the link where you can order the baking wafers called "Oblaten" in the US, they look exactly like the ones I use:
      http://www.germandeli.com/Kchle-Back-Oblaten-40mm.html
      Hope that helps, thank you kindly for the nice comment und noch ein schönes Wochenende,
      Andrea

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  4. HI Andrea, what a wonderful post, love the history behind this, the story and your amazing pictures. The ornaments are beautiful!

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    1. Cheri, so nice to read that you enjoy this post with all that history and all those vinatge props.Thank you for your nice comment!

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  5. I love your beautiful cookies, plate and ornaments. You put such effort into your photos to give us a true feeling of your Christmas. I have a question Andrea about the recipe. In the procedure, it mentions grated potatoes and I know that you use potatoes in many of your baking recipes. In the recipe it mentions grated almond paste so I'm thinking that must be what you meant instead of potatoes??

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    1. Dear Karen, thank you kindly for the eagle eye - I made the correction to the recipe, of course, it should read "grated almond paste" (Marzipan) - I have a similar recipe for soft gingerbread cookies that calls for grated potatoes and with all that is going on these days - I was obviously distracted for a minute. If you get a chance to make these some day, let me know whether you liked them.
      Thank you for the kind comment,
      Andrea
      P.S.: here is the link to the Odense almond paste in the US - This Danish company uses California almonds: http://odense.com/index.php?page=recipes&action=byproduct&id=702

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    2. Thank you Andrea for your clarification…I thought you had meant the almond paste. :) I appreciate the link for the almond paste.

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    3. Karen, thank you for pointing out my little oversight! I am most grateful for watchful friends like you!
      Kind regards (liebe Grüsse),
      Andrea
      P.S.: If you plan on buying the almond paste from Odense or another company, make sure to buy the almond paste for baking with the highest almond to sugar ratio that you can find - the more almonds the better for baking.

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  6. Gorgeous.
    your blog is like clicking into another world.
    Heavenly. xxxx

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    1. Dear Kim, I must admit that creating these posts is always like a little escape from the things around me - and it feels right. Thank you kindly for your wonderful comment!

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  7. Andrea, these look and sound fabulous! I love gingerbread. I think even Grace Young (author of Stir-Frying to the Sky's Edge/ Wok Wednesdays) has mentioned that she loves these as well (her husband is German). I'll definitely have to give these a try!


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    1. Cathleen, I read that Grace Young´s husband is German - I am not the least bit surprised that she enjoys German gingerbread, it is certainly a special treat at this time of year with all those spices and nuts and almond paste. You would enjoy it too, dear friend!

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