Monday, December 22, 2014

Speculaas Biscotti with Almonds - Spekulatius-Biscotti mit Mandeln


Today I baked these lovely Italian cookies called Biscotti with a German touch.  Traditionally these cookies were baked only with hazelnuts and aniseed but nowadays, they are flavored with a wide variety of nuts, dried fruits, chocolate, lemon or orange rind. They are hard and crunchy because they are twice-baked (‘bis’ is Italian for twice and ‘cotti’ for cooked).
This makes them ideal for dipping into dessert wine or coffee, especially espresso. Recipes for Biscotti date back as far as the 13th century in Italy. Since the flavor of these twice-baked cookies deepens over time, you can make them in advance and store them for a few weeks in cookie tins in a cool and dry place.
Heute gibt es italienische Kekse, auch Biscotti genannt, mit einer deutschen Note. Traditionell wird dieses Gebäck nur mit Haselnüssen und Anis hergestellt, in neueren Rezepten werden Biscotti auch mit einer Vielzahl von Nüssen, getrockneten Früchten, Schokolade, Zitronen- oder Orangenabrieb gebacken. Sie sind so knusprig, weil sie zweimal gebacken sind ("bis" ist italienisch für doppelt und "cotti" für gekocht). Das macht sie ideal für das Eintauchen in Dessertwein oder Kaffee, vor allem Espresso. Rezepte für Biscotti gab es schon im 13. Jahrhundert in Italien. Da der Geschmack dieser zweimal gebacken Kekse während der Lagerung in Keksdosen noch intensiver wird, kann man sie gut auf Vorrat backen, für ein paar Wochen an einem kühlen und trockenen Ort aufbewahren und später genießen.




Biscotti are oblong-shaped almond cookies or biscuits. They are dry and crunchy because after having been baked into loaves, the loaves are then cut into slices while still hot and fresh from the oven. And then baked a second time.

For this recipe, I wanted to add a festive touch and substituted the usual spices with a homemade Speculaas Spice Mix. These Biscotti smell wonderful while baking and are the perfect treat at this time of year as they are not overly sweet and do not contain a lot of butter. They are studded with delicious and healthy almonds and have a delicate Christmassy flavor that pairs incredibly well with an espresso or cup of coffee, tea or hot chocolate.
Biscotti sind längliche Mandelkekse, die
so trocken und knusprig werden, weil man sie zunächst in Strängen backt, sie anschließend noch warm in Scheiben schneidet und dann ein zweites Mal backt.

Für dieses Rezept wollte ich gerne eine etwas festliche Note hinzufügen. Deshalb habe ich die üblichen Gewürze mit einer selbstgemachten Spekulatius-Gewürzmischung ersetzt. Diese Biscotti duften beim Backen wunderbar und sie passen unglaublich gut zur Weihnachtszeit. Sie nicht allzu süß, enthalten wenig Butter, sind voller leckerer, gesunder Mandeln und schmecken durch die Gewürzmischung wunderbar nach Spekulatius. Sie passen ganz unglaublich gut zu einer Tasse Espresso, Kaffee, Tee oder heißer Schokolade.




Speculaas Biscotti with Almonds

Ingredients for the Cookies
  • 200 grams (7 ounces) whole natural almonds
  • 250 grams ( 8.8 ounces/2 cups) plain/AP flour, plus extra for dusting
  • 1 tsp baking powder
  • 200 grams (7 ounces) super fine white sugar
  • 2 tsps. Speculaas Spice Mix*
  • 1/2 tsp. ground cinnamon
  • 1 vanilla pod, seeds only, OR 1 1/2 tsp. pure vanilla sugar
  • 1 tbsp Amaretto
  • 25 grams (0.8 ounce/2 tbsp) unsalted butter, room temperature
  • 2 eggs (L), free range or organic
Speculaas Biscotti mit Mandeln

Zutaten für die Kekse
  • 200 Gramm ganze Mandeln
  • 250 Gramm Weizenmehl, sowie ein wenig Mehl für die Arbeitsfläche
  • 1 TL Backpulver
  • 200 Gramm feinster Backzucker
  • 2 TL Spekulatius-Gewürzmischung*
  • 1/2 TL Zimt, gemahlen ("Ceylon")
  • 1 ausgekratzte Vanilleschote, ODER 1 1/2 TL Bourbon Vanillezucker 
  • 1 El Amaretto
  • 25 Gramm ungesalzene Butter, Zimmertemperatur
  • 2 Eier (L), Freilandhaltung oder Bio wenn möglich



Speculaas Spice Mix*

Ingredients for the Speculaas Spice Mix
  • 4 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp ground cloves
  • 1 tsp ground mace
  • 1/3 tsp ground ginger
  • 1/5 tsp (a pinch) ground white pepper
  • 1/5 tsp (a pinch) ground cardamom
  • 1/5 tsp (a pinch) ground coriander seeds
  • 1/5 tsp (a pinch) gound anise seeds
  • 1/5 tsp (a pinch) grated nutmeg 
Note: If you only have whole spices at home, you can grind the spices yourself using a coffee grinder, or use a food processor and a fine sieve.

Preparation of the Spice Mix
  1. Carefully measure out spices.
  2. Mix all spices well.
  3. Scoop the mix into a spice jar with a tight-fitting lid.
  4. Label the jar.
  5. And use for baking Christmas cookies.
  6. Discard any leftovers after four months and make a new spice mix.
Spekulatius-Gewürzmischung*

Zutaten für die Spekulatius-Gewürzmischung
  • 4 EL gemahlener Zimt
  • 1 TL gemahlene Nelken 
  • 1 TL gemahlene Muskatblüte
  • 1/3 TL gemahlener Ingwer 
  • 1/5 TL (Msp) gemahlener weißer Pfeffer
  • 1/5 TL (Msp) gemahlener Kardamom
  • 1/5 TL (Msp) gemahlene Koriandersamen 
  • 1/5 TL (Msp) gemahlene Anissamen 
  • 1/5 TL (Msp) gemahlene Muskatnuss
Tipp: Wenn man nur ungemahlene Gewürze hat, kann man sie selber mahlen, entweder mit einer Kaffeemühle oder in der Küchenmaschine.

Zubereitung der Gewürzmischung
  1. Alle Gewürze genau abmessen.
  2. Gut mischen.
  3. In einem luftdichten Behälter geben.
  4. Mit Etikett versehen.
  5. Für Weihnachtsgebäck verwenden.
  6. Nach vier Monaten ein neue Mischung herstellen.



Preparation of the Cookies
  1. Whisk together the flour, baking powder, sugar, Speculaas Spice Mix, cinnamon and vanilla seeds until well combined.
  2. Transfer the dry ingredients to the bowl of your mixer and add the Amaretto, butter and eggs then beat the wet ingredients into the flour mixture until the mixture is well combined and comes together as a dough.
  3. Add the whole almonds and combine well.
  4. Divide the dough into four equal parts.
  5. Wrap each dough piece in plastic wrap and place in refrigerator for about thirty minutes and up to a day.
  6. Dust your work surface with the remaining flour. Take the first batch of dough out of the refrigerator and using the palms of your hands, roll the Biscotti dough into a cylinder shape on the dusted surface. Flatten the dough a little to form an oval cylinder if you wish. Repeat with the three remaining parts of the dough.
  7. Preheat your oven to 350° Fahrenheit.
  8. Line two baking sheets with parchment paper (unbleached if possible or use Silpat baking mats).
  9. Transfer two logs of the dough to a baking sheet and bake for about 18 minutes, or until the logs have spread and doubled in size.
  10. Remove from the oven and set aside to cool a bit. Repeat with the remaining two logs of dough.
  11. When the logs have cooled but are still warm, slice each about 0.5 inches thick, you should cut on the diagonal, using a very sharp knife.
  12. Place each Biscotti slice onto a baking sheet or onto cooling racks that you place onto the baking sheets, thereby allowing for the hot air to circulate around each Biscotti cookie slice.
  13. Return the baking sheets to the oven for a further 10 to 15 minutes, or until crisp, golden-brown and cooked through.
  14. Transfer to cooling racks and cool completely.
  15. When the Biscotti have completely cooled, place them in cookie tins with well fitting lids. 
Note: If you store the cookie tins in a cool and dry place, they will keep well for a few weeks.
Herstellung der Biscotti
  1. Das Mehl, Backpulver, Zucker, Spekulatius-Gewürzmischung, Zimt und das Vanillemark gut mischen.
  2. Die trockenen Zutaten in die Schüssel ihres Mixers geben und Amaretto, Butter und Eier zufügen. Die gesamten Zutaten mischen bis ein homogener Teig entsteht.
  3. Die Mandeln hinzufügen und gut mischen.
  4. Teilen Sie den Teig in vier gleich große Teile. Man wickelt jedes Stück Teig in Folie und lässt es im Kühlschrank für 30 Minuten (bis zu einem Tag) fest werden.
  5. Die Arbeitsfläche mit dem restlichen Mehl bestäuben. Das erste Teigstück aus dem Kühlschrank nehmen und mit den Handflächen den Teig zu einer Rolle formen. Wenn man möchte, kann man den Teig ein wenig flach drücken, ist aber eigentlich nicht nötig. Die drei verbleibenden Teile des Teiges ebenso rollen.
  6. Den Backofen auf 180° Celsius vorheizen.
  7. Zwei Backbleche mit Backpapier (oder Silpat Backmatten) auslegen.
  8. Jeweils zwei Teigrollen auf ein Backblech legen und für etwa 18 Minuten backen oder bis die Teigrollen doppelt so breit geworden und hellbraun gebacken sind.
  9. Aus dem Ofen nehmen und etwas abkühlen lassen. Mit den verbleibenden zwei Teigrollen ebenso verfahren.
  10. Wenn die Teigrollen etwas abgekühlt aber noch warm sind, sollte man die Rollen in jeweils etwa 1 cm breite Streifen schneiden. Dabei kann man sie entweder in schräge oder gerade Streifen schneiden, aber man sollte auf jeden Fall ein sehr scharfes Messer nehmen.
  11. Man legt jede Biscotti-Scheibe entweder direkt auf das vorbereitete Backblech oder auf ein Kuchenrost, das man auf die Backbleche stellt. So kann die heiße Luft des Ofens besser um die einzelnen Kekse zirkulieren und man braucht die Kekse beim Backen nicht zu wenden.
  12. Die Backbleche nochmals in den Ofen schieben und für weitere 10 bis 15 Minuten backen oder bis die Biscotti knusprig und goldbraun gebacken sind.
  13. Die Biscotti auf den Kuchenrosten vollständig auskühlen lassen.
Tipp: Wenn die Biscotti vollständig abgekühlt sind, lagert man sie am besten in gut schließenden Keksdosen. So gelagert, halten sich mehrere Wochen.




These Speculaas Biscotti with Almonds combine an Italian recipe in the most delicious of ways with a German spice mix. They have a wonderful golden color, an out-of-world fabulous taste and make for a very lovely last-minute gift!

"Have yourself a merry little Christmas..." 
(lyrics and score by H. Martin & R. Blane)
Diese Spekulatius Biscotti mit Mandeln verbinden eine italienische Rezeptur auf eine äußerst leckere Weise mit einer deutschen Gewürzmischung. Sie haben eine tolle Farbe, einen wunderbaren Geschmack und sind bestens als Mitbringsel geeignet!

"Have yourself a merry little Christmas..."
 (Worte und Musik von H. Martin & R. Blane)

12 comments:

  1. Combining two fabukous cookies in one - genius!

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    1. Gaye, thank you very much - combining Speculaas and Biscotti in one recipe makes for one delicious Christmassy cookie treat!
      Andrea

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  2. Yum Andrea, they look wonderful and I'm thrilled to find a recipe for Speculaas spice mix, I can think of a zillion things that this would be good in! Froliche Weihnachten to you and your family!

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    1. Dear Chris, thank you very much - there are a million recipes that call for the Speculaas Spice Mix - this mix is wonderfully versatile and will be at its best for four months. But I am certain that once you got hooked on these spices, you will never have any left-overs.
      Wishing you and yours a very Merry Christmas and a Happy and Healthy New Year!
      Andrea

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  3. Love the flavors in this biscotti. Wonderful job. Hope you and your family have a wonderful Christmas:)

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    1. Geraldine, thank you kindly - wishing you and yours a very Merry Christams as well!

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  4. This flavor combo sounds delicious, for Christmas, and anytime!

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    1. Betsy, thank you very much - you are absolutely right, these Biscotti are wonderful any time of year!

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  5. Perfect flavors, Andrea - and perfect to dip in my hot cocoa in the morning! I hope your holidays are wonder-filled! Liebe Grüße, David

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    1. David, thank you so much - we enjoyed these with good strong coffee (as usual) but there is no reason not to dip them into other lovely hot beverages or sweet Italian dessert wine!
      Andrea

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  6. Andrea,
    your photos are fabulous & artful. xx (is that a word!!?)

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    1. Kim, so kind of you, thank you - if there wasn´t such a word as "artful" there is one now...
      Love, Andrea

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