Tuesday, August 27, 2013

Marguerite's Cake - Margaritenkuchen


Always on the lookout for special baking molds, I came across a vintage specialty baking pans called “Marguerite’s Cake Mold” (Magaritenkuchenform) a few weeks back. I really like these molds that are in the shape of the beautiful summer flower with the same name.
Immer auf der Suche nach einer besonderen Backform, fand ich vor einiger Zeit eine sogenannte Margaritenkuchenform ("Marguerite's Cake Mold"). Ich mag diese Formen, die nach der hübschen Blume mit dem gleichen Namen benannt sind.




Although I already own one of the “newer models” of these baking pans, I could not resist the charm of this smaller and rather heavy “vintage version”, took it home with me and decided to bake a simple vanilla cake in this pretty baking pan. I chose this version of the "Marguerite's Cake" ("Margaritenkuchen") because these kinds of cakes release easily from baking pans such as this and I really wanted the detail of the pan to show clearly  in the finished cake.
Obwohl ich bereits eines der "neueren Modelle" dieser speziellen Backformen besitze, konnte ich dem Charme dieser kleineren und eher schweren "alten Version" nicht widerstehen, nahm sie mit nach Hause und beschloss, einen einfachen Vanillekuchen in dieser schönen Backform zu backen. Ich habe diese Version eines Margaritenkuchens ("Marguerite's Cake") ausgewählt, da sich so ein Kuchenteig wunderbar aus solchen Backformen lösen lässt und die Details der Kuchenform bei dem fertigen Kuchen gut zu erkennen sind.




Usually, the typical “Marguerite’s Cake” ("Margaritenkuchen") , is baked with some good quality marzipan in the cake batter and the final cake is decorated with marzipan flower leaves, that way the cake bears a striking resemblance to the marguerite flower – if you would like to see how that looks like, you can take a look at my Birthday Tribute to Julia Child – I baked her the traditional version of this cake.
In der Regel wird der traditionelle "Margaritenkuchen" ("Marguerite's Cake"), mit etwas Marzipan im Kuchenteig gebacken und der fertige Kuchen wird dann mit Marzipan Blütenblättern verziert, so hat der Kuchen eine auffallende Ähnlichkeit mit der echten Margerite – um zu sehen wie so das aussieht, kann man einen Blick auf mein Geburtstag-Tribut an Julia Child werfen – ich habe dafür die ebenfalls sehr leckere, traditionellere Version dieses Kuchens gebacken.




Marguerite’s Cake

Ingredients for the Cake
  • 200 grams unsalted butter, room temperature
  • 200 grams superfine (caster) sugar
  • 1 1/2 tsp pure vanilla sugar or 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • zest of 1/2 lemon (organic, please)
  • 4 eggs (M), organic or free range
  • 200 grams wheat flour
  • 1 tsp baking powder
  • a pinch of fine sea salt
  • some powdered sugar 
Margaritenkuchen

Zutaten für den Kuchen
  • 200 Gramm ungesalzene Butter, zimmerwarm
  • 200 Gramm feinster Zucker
  • 1 ½ TL Bourbon Vanille Zucker oder ½ TL natürliches Vanillearoma
  • Abrieb einer ½ Zitrone (Bio)
  • 4 Eier (M), Bio- oder Freilandhaltung
  • 200 Gramm Weizenmehl
  • 1 TL Backpulver
  • eine Prise feines Meersalz
  • etwas Puderzucker 



Preparation of the Cake
  1. Preheat the oven to 160°C (320°F).
  2. Prepare your specialty Marguerite's Cake Mold or any other mold and either butter and flour the specialty mold, or line the base of a 20 cm diameter (8 inch) cake pan with parchment paper and butter the sides of the pan.
  3. In the bowl of your mixer, cream the butter until soft, then add the sugar, the vanilla sugar (or vanilla extract) and the grated lemon zest and beat until light and fluffy.
  4. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition.
  5. In another bowl, whisk together the flour, baking powder and salt.
  6. Add the flour to the butter mixture and mix until just combined.
  7. Transfer the batter to the prepared cake mold.
  8. Bake for around 45 minutes until an inserted skewer comes out clean. If the top is darkening too quickly, cover loosely with aluminium (tin) foil.
  9. Remove the cake from the oven, and leave to stand for 15 minutes on a rooling rack.
  10. Then turn the cake out of the baking pan and onto the cooling rack and let cool completely.
  11. If desired, dust lightly with icing sugar just before serving.
Zubereitung des Kuchens
  1. Den Ofen auf 160 Grad vorheizen.
  2. Die Margaritenform vorbereiten. Falls sie keine Margaritenform besitzen, können sie auch eine andere Backform wie zum Beispiel eine kleine Springform (20 Zentimeter) benutzen, dann die Form entweder mit Butter ausstreichen und mit Mehl ausstäuben oder mit Backpapier auskleiden.
  3. Zimmerwarme Butter und Zucker mit dem Handrührer oder in der Küchenmaschine zu einer dicken Creme schlagen, dann Vanillezucker und Zitroneneschale hinzufügen und ebenfalls unterrühren.
  4. Dann die Eier hinzufügen und jeweils gut unterrühren.
  5. In einer Schüssel das Mehl, Backpulver und Salz mischen.
  6. Die Mehlmischung zu der Buttermischung geben und kurz weiter rühren.
  7. Den Teig in die Form füllen.
  8. Zirka 45 Minuten backen – falls der Kuchen zu schnell dunkel wird, den Kuchen während des Backens locker mit Alufolie abdecken.
  9. Den Kuchen aus dem Ofen nehmen und auf einem Kuchengitter für 15 Minuten erkalten lassen.
  10. Dann aus der Backform stürzen und auf einem Kuchengitter ganz erkalten lassen.
  11. Falls gewünscht, mit Puderzucker bestreuen und servieren.



Much as I like the traditional version of this pretty cake, this lovely vanilla scented "Marguerite’s Cake" ("Margaritenkuchen") is equally delicious and I think it shows off perfectly this wonderful vintage cake mold. It is a perfect little tea or coffee cake!
So sehr ich die traditionelle Version dieses schönen "Margaritenkuchens" ("Marguerite’s Cake") auch mag, so sehr gefällt mir auch diese nach Vanille duftende Version. Ich denke, dass dieser Kuchen die Form richtig schön zur Geltung bringt. Ein schöner Kuchen zum Nachmittagstee oder Kaffee.



33 comments:

  1. Hi, Andrea love. What a pretty cake. I know hat you mean about old cake molds - they really are like found treasure. I have a pewter-looking heart-shaped one that I use for Madeleines. They always turn out beautifully. Now I have to taste this nice cake of yours. oxo

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    1. Colette, dear friend, aren´t the vintage cake molds always such a true pleasure when we find them . I always ask myself who owned them before me and what cakes the previous owner baked with them - plus, in my humble opinion, this one has the most charming look. Thank you for your lovely comment!

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    2. I think the same thing, too! I often picture a sweet grandma in the '50's baking her trademark fav cake or something.
      This really is a gorgeous pan. And in beautiful shape. The old ones are so much better quality, aren't they? xoox

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    3. Colette, they are and this particular one is also nice and rather "heavy".

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  2. Andrea - Dieses ist ein wirklich schöner Kuchen! Und ich liebe die Margaritenkuchenform, auch! Ganz toll! I tried baking one of these cakes once but I think the recipe was a bit flawed - I can't wait to try yours. I love how you decorated the cake with echt "Marguerites!" What is the word for "daisies" auf Deutsch? ~ David

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    1. David, thank you for the lovely comment - the "marguerites" are "Magariten" in German and the lovely little "daisies" are "Gänseblümchen" which literally means "goose flowers" - go figure.
      This recipe works well for this smallish marguerite cake mold - when I make the large one, I use a different batter with almond paste. The cake then has a different consistency when baked. Both both cakes are really nice cakes to be enjoyed with a nice cup of tea or coffee (or hot cocoa, of course)!

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  3. Glueckwunsch zu dieser schoenen alten Kuchenform. Der Kuchen ist so gleichmaessig gebacken, das spricht auch fuer eine gute Backform.

    Es ist exakt mein traditionelles Ruehrkuchenrezept, es ist einfach perfekt. Kuerzlich habe ich 100gr Butter durch 100gr Griechischen Jogurt ersetzt und fand, dass er dadruch einfach etwas frischer schmeckt, gerade wenn man noch Zitronensaft und die Schale von einer Zitrone abreibt.

    LG Wally

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    1. Wally, herzlichen Dank für den Kommentar - ich habe diesen Kuchen mit genau diesem Rezept ohne Jogurt und Zitronensaft gebacken, weil ich wollte, dass der Kuchen nach Vanille schmeckt und zu einer Tasse Tee passt. Wenn ich Zitronenkuchen backe, nehme ich immer, immer Buttermilch frisch vom Bauernhof und Zitronensaft zusammen mit dem Abrieb von Bio-Zitronen, die zusammen mit dem Zucker erst zu Zitronenzucker verarbeitet werden, damit sich die ätherischen Öle besser entfalten - dann schmeckt der Zironenkuchen wunderbar frisch und zitronig! Aber Danke für die Vorschläge! Immer offen für Ideen!

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  4. What a beautiful cake mold. Such a lovely vintage find, Andrea. I would love to own one of these. I'll have to keep my eye open. And I love how you dusted it with that powdered sugar. So pretty and elegant.

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    1. Monat, thanks so much - I know how much you treasure vintage finds yourself - it is always such a pleasure finding those kinds of bakins pans.

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  5. Hi Andrea! You know I haven't been a real baker yet that I don't have too many baking goods, but I slowly buy more pans and molds that I start to become a little obsessed with how to organize them. You must have so many dessert related pans and cookie cutters, etc. :) This one is particularly pretty, elegant, and I love how the cake comes out...beautiful!

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    1. Nami, I am sure you will be as wonderful a baker (if you are not already) as you are a cook - all you put your hands to turns out fabulous, delicious and inspiring - I am looking forward to your baked goods then! Thanks for the comment, dear friend!

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  6. Lovely mold! I want! Everything you bake has a bit of something special.

    hope you are well, Andrea. Xx

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    1. Thank you, Kim, all is well! How nice that you think that my baked goods have a bit of a "special touch" - your comment means a lot to me!

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  7. This week was great, can’t wait to try out some of these amazing cake you posted.

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    1. Thank you for commenting - glad that you enjoy this pretty cake that I baked in a vintage cake form!

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  8. What a gorgeous cake! Daisy cute.

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    1. Thank you very ymuch! Glad that you enjoy the flower shaped design.

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  9. What a fun pan! I have several bundt pans--but nothing this darling. What fun. I love it.

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    1. Cindy, thank you - this is indeed a fun shaped backing pan and I am always so happy when I come across those kinds of vintage pans.

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  10. Such a beautiful cake Andrea. Molds are so great, they make cakes so interesting. I love the photos, especially the one where you are dusting the cake with icing sugar.

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    1. Karen, this compliment coming from a pro baker as you certainly maens a lot - these cake molds are always such a joy and I seem to never tire of them!

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  11. OMG!this cake made us drool....so beautiful,we can pretty much have it all time ,all year round with a smile....beautiful clicks as always and very well presented :-)

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    1. Kumar, thanks so much - pretty vintage cake molds such as these make the nicest cakes - gracing any coffee or tea table in the afternoon.

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  12. So pretty! I am going to have to buy one of these cake molds for my sister who adores margarites and of course send her your recipe.

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    1. Hester, thank you so much - if you need one of the baking molds and cannot find them, let me know.

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  13. You must have been thrilled to find the vintage cake mold...it did make a lovely cake. The pattern shows through beautifully.

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    1. Karen, yes, I was thrilled - you know me, always so please when I find pretty vinatge cake molds. Cannot seem to get enough of them.

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  14. Dear Andrea,
    this is an extremly lovely baking mold, that´s why I own it, it was a MUST when I discovered it in a shop in Bonn, Germany about 20 years ago. Only, it was no vintage at all but brand-new (it is vintage in the meantime anyway!).
    I use to prepare exactly the same cake, it goes so very nicely with tea. My other recipe is almost the same with two additional tablespoons of fresh lemon-juice and a lemon icing, it looks and tastes adorably.
    I find the cake turns out more fluffilly (locker) if I beat egg-whites separately with the half of the sugar.
    My only concern with this mold is that the cake does not slide out of it easily despite of buttering and dusting (flouring), the new non-stick materials are much easier to handle but alas! they are much bigger and the cake is not half as nice in the end.

    I am happy to have found, owing to my mold, such a lovely baking circle as yours

    Best wishes
    Baerchen

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    1. Lieben Dank für den tollen Kommentar - ich darf doch auf deutsch antworten...das freut mich aber, dass der Kuchen so gut ankommt and die Idee mit dem Eischnee ist natürlich Klasse - das mache ich auch für den Teig mit dem ich meine größeren Margaritenbackformen befülle, da wird der Kuchen noch besser und lockerer (siehe auch meinen Post (http://kitchenlioness.blogspot.de/2012/08/herzlichen-gluckwunsch-zum-100.html), da steht zwar kein Rezept, aber so habe ich den Kuchen auch gebacken. Aber für diese kleine Form war das beschriebe Rezept genau das Richtige, sonst hätte ich den Kuchen wohl nie heil aus der Form bekommen.
      Lieben herzlichen Dank für den Besuch auf meinem Blog! Ich freue mich immer über so nettes Feedback!

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    2. Liebe Andrea,
      natürlich auf Deutsch, ich habe erst, nachdem ich meinen Kommentar verfasst habe, herausgefunden, dass Sie aus Bonn sind!
      Wir haben über 20 Jahre in Bonn gelebt, in der Sternstraße kurz vor dem Friedensplatz gab es einen entzückenden kleinen Laden, in dem es die wunderbarsten Koch- und Backutensilien gab, so etwas habe ich sonst nur noch in Paris gesehen. Jetzt haben wir in Bonn eine kleine Zweitwohnung und verbringen in unregelmäßigen Abständen einige Tage in dort. Das Lädchen ist mittlerweile verschwunden wie auch einiges andere, insgesamt hat sich Bonn, von außen betrachtet, unvorteilhaft entwickelt, leider.
      Der Margeritenkuchen in dieser entzückenden Form wird heute wieder gebacken als Dessert zum Abendessen (geht weg wie warme Semmeln), die Nachfrage ist riesig, alle Gäste wünschen sich diesen "wunderbaren" Kuchen, mit oder ohne Zitronenglasur.
      Ich bin sicher, dass die Kuchenform viel ausmacht, man isst ja auch mit den Augen. Und da genau diese Kuchenform kaum jemand hat, bin ich damit die Queen.
      Also schätzen wir uns glücklich, dass wir sie haben, eine der kleinen Freuden des Lebens!

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