Tuesday, May 20, 2014

Roasted Red and White Radishes - Geröstete Radieschen und Eiszapfen


The radish is a plant whose edible root is used in cooking. The texture of the root is crisp and crunchy like a carrot and its flavor is hot and peppery. Among the most popular varieties are the small, cherry-sized common variety which has a red skin and white flesh. Radishes can be cooked or eaten raw. They can either be eaten with skins on, thinly sliced on a mandoline and be added to salads, marinated in vinaigrette, or eaten as a snack with a light sprinkling of sea salt.
Das Radieschen ist eine Pflanze, deren essbare Wurzel in der Küche verwendet wird. Radieschen sind frisch und knackig wie eine Karotte, aber ihr Geschmack ist eher scharf und pfeffrig. Die ungefähr 3 cm dicken Knollen haben eine rote Schale und das Fleisch ist weiß. Radieschen können sowohl gekocht als auch roh verzehrt werden. Man kann sie zum Beispiel roh mit Schale essen, oder fein hobeln und in Salate mischen, marinieren oder als Snack mit eine Prise Meersalz genießen.




Small white radishes (they are literally called "icicles" in German) can grow anywhere between 10 to 15 cm long. They might look like very young daikons but they taste very similar to the small red radishes. They are much milder and not as peppery as many kinds of radishes and they have a high moisture content.They can be peeled and enjoyed whole or can be cut into thin slices and be used in fresh springtime or summer salads. Around here they are available from mid-May until July.
Eiszapfen oder sind eine weiße und längliche Sorte Radieschen, die zwischen 10 und 15 cm lang werden. Sie sehen zwar aus, wie ganz junger Rettich, schmecken aber wie Radieschen. Sie sind nur bedeutend milder und nicht so scharf, wie manche Radieschensorten. Eiszapfen sind sehr saftig. Man kann sie nach dem Schälen im Stück lassen und als Rohkost knabbern, oder in dünne Scheiben oder Stifte schneiden und in frischen Salaten verwenden. Man erhält sie regional meist Mitte Mai bis Juli im Handel.




For this recipe, I decided not to peel the white radishes but give them a really good scrub with my handy-dandy natural vegetable brush called "Gemüsebürste".
Für dieses Rezept habe ich mich entschieden, die Eiszapfen nicht zu schälen. Stattdessen ist meine schöne Gemüsebürste ist zum Einsatz gekommen. 




Whether you are buying red or white varieties, you should always choose firm-skinned radishes, with no blemishes. If they feel soft, they are likely to be spongy inside.The atttached greens still should look fresh and perky, not wilted. The bigger the radish, the less crisp its texture, so avoid larger examples.

To increase the crispness of radish, soak them in iced water for a couple of hours.

Always prepare radishes just before using, as they lose their potency when cut.

You can keep radishes in a perforated bag in the fridge for a few days. Always trim the leaves off before storing, as they'll draw moisture from the radish itself. You can keep the radish greens in the fridge, wrapped in moist kitchen paper then stowed in a perforated bag, for a couple of days.
Man sollte immer Radieschen und Eiszapfen mit fester Schale und ohne braune Stellen kaufen.Wenn sie sich weich anfühlen, dann sind sie fast immer etwas schwammig und nicht mehr frisch. Die Blätter sollten auch immer frisch und nicht schon müde oder verwelkt aussehen. Je größer die Radieschen sind, umso weniger knackig sind sie, also lieber kleinere Exemplare kaufen.

Man kann die Radieschen auch in Eiswasser legen, so werden sie besonders knackig.

Man sollte die Radieschen immer erst schneiden kurz bevor man sie genießen oder verarbeiten möchte, da sie in geschnittenem Zustand an Geschmack verlieren.

Wenn man Radieschen aufbewahren möchte, so sollte man sie in einem Beutel mit Löchern geben und im Kühlschrank lagern. Dann sollte man erst die Blätter entfernen, das sie bei Lagerung die Feuchtigkeit aus den Radieschen ziehen. Dafür die Blätter in ein Küchentuch wickeln und ebenfalls in einen Beutel mit Löchern geben.




Roasted red and white radishes

Ingredients
  • one bunch red and white radishes each with greens
  • 2 tbsps olive oil
  • 2 tbsps balsamic vinegar
  • sea salt and freshly ground pepper
  • 2 cloves garlic, minced
Geröstete Radieschen und Eiszapfen

Zutaten
  • je ein Bund Radieschen und Eiszapfen, mit Blättern
  • 2 EL Olivenöl
  • 2 El Balsamessig
  • Meersalz und frisch gemahlener schwarzer Pfeffer
  • 2 Knoblauchzehen, fein gehackt



Preparation
  1. Preheat oven to 400 degrees Fahrenheit. 
  2. Separate greens from radishes; wash both well. 
  3. Slice the red and white radishes in half and toss with 1 tablespoon each oil and vinegar. 
  4. Season with salt and pepper. 
  5. Arrange in a single layer on a rimmed baking sheet, cut-side down. 
  6. Roast until tender and golden, 25 to 30 minutes.
  7. Meanwhile, heat remaining oil and vinegar and the garlic in a medium skillet over medium high heat. Cook radish greens, tossing, just until wilted, about 1 minute.
  8. Season with salt and pepper. 
  9. Mix the roasted radishes together with the wilted greens and serve immediately.

Zubereitung
  1. Den Ofen auf 200 Grad vorheizen.
  2. Das Grün von den Radieschen und Eiszapfen entfernen. Alles sehr gut waschen.
  3. Die Eiszapfen und Radieschen halbierenund mit jeweil 1 EL Olivenöl und Balsamessig mischen.
  4. Mit Salz und Pfeffer würzen.
  5. Mit der Schnittstelle nach unten, auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen.
  6. Ungefähr 25 bis 30 Minuten im Ofen rösten, oder solange bis das Gemüse golden ist.
  7. Während das Gemüse im Ofen brät, das Grün zubereiten. Dafür das restliche Öl und den Essig mit dem Knoblauch in einer Pfanne erwärmen und für zirka eine Minute zusammen mit dem Grün sanft braten.
  8. Mit Pfeffer und Salz würzen.
  9. Die fertig gebratenen Radieschen und Eiszapfen mit dem Grün mischen und sofort servieren.



The roasted red and white radishes make for a lovely side dish to roast chicken. Or enjoy them with some fresh country-style loaf of bread such as a sourdough.

The radishes are a delight to eat once they are roasted, a sweet, yet savory delight with a hint of pepperyness from the greens - my perfect kind of side dish at this time of year.
Die gerösteten Radieschen und Eiszapfen schmecken ganz wunderbar als Beilage zu gegrilltem Hähnchen. Oder einfach so, vielleicht mit einer Scheibe Landbrot.

Radieschen und Eiszapfen im Ofen zu rösten sind einfach mal eine andere Art der Zubereitung - das Gemüse wird dadurch ein bisschen süß, dennoch behält es eine leichte, angenehme Schärfe und schmeckt vorzüglich zusammen mit den etwas pfeffrigen Blättern. 






27 comments:

  1. I have never thought to roast radishes - and why not? I roast all other root vegetables. A must try! They look and sound like they would be wonderfully delicious, Andrea.

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    1. Cathleen, the radishes are a delight to eat once they are roasted, a sweet, yet savory delight with a hint of pepperyness from the greens - my perfect kind of side dish at this time of year.

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  2. Hi Andrea :)
    I think I never tried radish, but your dish looks delicious, I am looking forward to try them. Very summery pictures too!
    Hope everything is well with you!
    Liebe Grüße aus meiner (kleiner!) neuer Küche ;)
    Inês

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    1. Liebe Inês, ich habe gesehen, dass du eine "neue"/kleine Küche hast - how wonderful! Glad that you are enjoying your time in Munich so much.You should give this recipe a try, al least once, maybe at first only with the red radishes, they are readly available everywhere in Gemany (but you knew that) - try it and you will see...
      Ganz herzliche Grüße nach München, meine Liebe!
      Alles Gute in deiner kleinen Küche, Andrea

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  3. these radishes are beautiful, your photos are outstanding! I think radishes are very undervalued!!
    Mary

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    1. Mary, I agree with you entirely,absolutely underrated - although I know that the British as well as the Germans do treasure those radishes. Roasting them adds another dimension of flavor to them, quite wonderful actually. Our 11-year-old is crazy about this dish, especially the wilted, garlicky greens..

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  4. These radishes are just so beautiful, Andrea! I had never thought to roast them, and I can just imagine the combination of peppery and sweet. Roasted root vegetables are one of my favorite things, and I will try these this weekend. Radishes are just coming into the farmers market - perfect timing! Ganz liebe Grüße aus dem sonnigen Tucson! xox, David

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    1. Dear David, lieben Dank! Radishes are in season now and this is the way to serve them if you would like to be a bit "different". We love them raw, but I believe we enjoy them even better roasted this way. I would love for you to try this recipe and, if you get a chance, let me know how you like them.
      Ganz liebe Grüße an euch beide und Danke für den tollen Kommentar,
      Andrea

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  5. I love roasted veggies and I bet these are absolutely wonderful, beautiful pictures and great info. Thanks Andrea!

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    1. Cheri, thank you so much - roasted vegetables are the best, as roasting brings out the natural sweetness of so many wonderful vegetables. Add a bit of balsamic, pepper and salt - and you have got quite the treat.

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  6. You've convinced me I just don't put radishes onto my shopping list often enough, Andrea love.
    I could easily gobble up the whole pan by myself. Those photos are beauutiful, as usual!
    Hope your week is going well. xo

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    1. Colette, good - because radishes can taste surprisingly mild yet with still enough punch to stand out - just delicioius - and they are so very good for us - which can never hurt either! Thank you for stopping by!

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  7. Andrea...this dish makes a lovely,warm salad...and so similar to the stir fry we cook at home with radish and greens...just the balsamic is replaced by mustard paste....will be trying this out now for lunch with balsamic,thanks so much and we have really missed reading your blog for some days now....had a cold :-)

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    1. Kumar, how interesting, have never stri-fried radishes but that sounds amazing to me - I will have to keep that cooking technique in mind next time I am cooking Asian. Thank you for the kind comment - hope that you are feeling better and have recovered from your cold!

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  8. Only you...
    can take a WHITE RADISH
    & make it ART))
    Love from MN. xxxxxxxxxxxxxxx Have a great weekend.

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    1. Kim, thank you so much - thinking of you this weekend and wishing you all very best for the Kay Memorial Walk!!!

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  9. This dish looks absolutely mouth-watering.

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    1. Candy, tank you kindly - glad that you enjoy this recipe - it is a nice way to serve radishes.

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  10. Wir lieben 'roasted root veggies' vom Blech, beim nächsten Mal werde ich Radieschen hinzufügen, die roten Farbtupfer sind ja auch noch hübsch anzusehen. Die Verwendung vom Grün ist natürlich wieder eine ganz tolle Idee. Von den Gartentagen auf Schloss Reydt habe ich mir genau diese Gemüsebürste mitgebracht :-))))) Danke für diesen Post!

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    1. Liebe Wally, hoffe, du hattest tolle Ferien in Deutschland - die Welt ist bekanntlich ein Dorf - diese Gemüsebürste ist einfach toll und ich habe sie im Freilichtmuseum in Lindlar gekauft...great minds think alike! Die Radieschenblätter sind fast das beste an diesem Rezept - sie schmecken ganz wunderbar und sehen auch noch schön aus.

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  11. I must admit that I'm not a fan of radishes - but I love the idea of roasting them in balsamic vinegar. Maybe I'll have to try them after all!

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    1. Beth, roasting radishes will bring out their sweet side - quite delicious actually - I would think even for those radish skeptics...

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  12. Ryan and I were just talking about our desire to do more with radishes. This dish looks just lovely, Andrea! I love the thought of roasting them. Thank you for sharing!

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    1. Monet, you will be surprised at how different these radishes taste when you roast them - thank you for stopping by!

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  13. Oh that looks so good! So simple, so good! I've never thought to roast them in balsamic vinegar but can imagine its wonderful taste

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    1. Trishie, simple, yet utterly delicious - these are often the best recipes - especially on those extra busy days. Thank you so much for the kind comment and all the very best to baby Alexander!

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  14. I smiled while reading your recipe, Andrea. I had a blogger that questioned a comment that I made on her blog about cooked radishes that I had enjoyed on a visit to Germany. She said she would have to ask a friend that was from Germany because she had never heard of cooking radishes. I think she thought I was crazy. :)

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