Monday, February 2, 2015

Pretzel Sticks & Small Crunchy Pretzel - Salzstangen & Salzbrezel


There are probaly not many snackers out there who do not like Pretzel Sticks. Their generous crunch, and abundant salt coating make for an easy-to-love snack that never really goes out of style. At least not in our house. 
Es gibt wohl kaum jemanden den ich kenne, der keine Salzstangen mag. Sie sind unwiderstehlich knusprig und so schön salzig – da ist es schwer, sich nicht der Knabberei hinzugeben.




I have been looking for the longest time for a recipe for homemade Pretzel Sticks. I wanted a recipe that was not unduly complicated and relatively fast to make. A recipe that had no yeast, hence needed no time for a first and second rise. And since snack food like this never really lasts long at our house, I also did not want it to include a sourdough starter, which is known to keep baked goods moist for quite a while. And, most importantly, I wanted a recipe for crunchy salty pretzel sticks.

These will keep for a day or two in a cookie tin but they are definitely at their best when enjoyed the day they were made. That´s exactly what I was looking for when I developed this recipe, crunchy goodness to be enjoyed right away!
Ich habe schon sehr lange ein Rezept gesucht um mal Salzstangen selber zu machen. Ich habe ein Rezept gesucht, dass nicht allzu kompliziert ist und das relativ schnell zu machen ist. Ein Rezept, bei dem der Teig nicht zu gehen braucht, also ohne Hefe. Und da solches salziges Gebäck bei uns sehr beliebt ist und immer schon am selben Tag verspeist wird, wollte ich auch ein Rezept ohne Sauerteig, der Backwaren länger saftig hält. Außerdem sollten die Salzstangen ja auch knusprig werden und nicht locker.

Diese Salzstangen halten sich zwar in einer gut verschlossenen Dose, aber am besten schmecken sie an dem Tag, an dem sie gebacken wurden. So soll es sein. Knusprig gebacken und noch am selben Tag verspeist.




Pretzel Sticks
(makes about 40, each 8 inches long)

Ingredients for the Pretzel Sticks
  • 125 grams spelt flour (I used white spelt flour)
  • 1/8 tsp baking powder
  • one good pinch of fine sea salt
  • 1 egg yolk (L), oragnic or free range
  • 30 ml (2 tbsps) unsalted butter, melted and cooled
  • 60 ml (4 tbsps) whole milk, tepid

For the glaze
  • some more whole milk
  • coarse sea salt or pretzel salt

Equipment required
  • two baking sheets
  • two sheets of baking parchment oder Silpmat baking mats
  • a pastry brush with soft bristles
Salzstangen
(ergibt ungefähr 40 Stück, zirka 20 cm lang)

Zutaten für die Salzstangen
  • 125 Gramm Dinkelmehl (hell)
  • 1/8 TL Weinstein-Backpulver
  • eine Prise feines Meersalz
  • 1 Eigelb (L), Bio oder Freiland
  • 30 ml (2 EL) ungesalzene Butter, geschmolzen und etwas abgekühlt
  • 60 ml (4 EL) Milch, lauwarm

Zum Bepinseln
  • etwas Milch
  • grobes Meersalz oder Brezelsalz

Desweiteren
  • zwei Backbleche
  • zwei Bögen Backpapier (oder Silpat-Backmatten)
  • einen Backpinsel mit weichen Borsten



Preparation of the Pretzel Sticks
  1. Pre-heat your oven to 350 degrees F (conventional) or 325 degrees F (convection ).
  2. Line two baking sheets with baking parchment or Silpat baking mats.
  3. Fill a small cup with the milk for the glaze and set aside.
  4. In a medium bowl, whisk together the flour, baking powder and salt.
  5. Then add the egg yolk, butter and the milk. Knead the dough just until it feels smooth, not shappy anymore. 
  6. Transfer the dough to a very lightly floured work surface and divide into forty pieces - keep the remaining dough pieces loosely covered with cling wrap while working on rolling out the dough.
  7. Roll each piece into a very thin rope about 8 inches long. Leave them as ropes or continue on to form small pretzel.
  8. Gently place the dough ropes onto the prepared baking sheets (20 per sheet) and brush carefully with some of the milk, sprinkle with coarse sea salt or pretzel salt.
  9. Bake the pretzel sticks for about 20 to 25 minutes until fully hardened, crunchy, light to dark brown, and glossy, checking every few minutes after 15 minutes. 
  10. Let the pretzel sticks cool completely on the baking sheets (or they will break). 
  11. Eat straight away or store the pretzel sticks at room temperature in an airtight container for a day or two. 
Zubereitung der Salzstangen
  1. Den Ofen auf 175° C (150° C Umluft) vorheizen.
  2. Zwei Backbleche mit Backpapier oder Silpat Backmatten belegen.
  3. Die Milch zum Bestreichen der Salzstangen in eine kleine Schüssel füllen. Beiseite stellen.
  4. In einer mittleren Schüssel, das Mehl, mit dem Backpulver und Salz vermischen.
  5. Dann Eigelb, Butter und Milch dazugeben und nur so lange unterkneten, bis ein geschmeidiger Teig entstanden ist.
  6. Die Arbeitsfläche mit sehr wenig Mehl bestäuben und den Teig in 40 Stücke teilen. Die anderen Teigstücke solange locker mit Frischhaltefolie abdecken.
  7. Aus den Teigstücken sehr dünne Stangen (zirka 20 cm lang) oder (wahlweise kleine Brezel) formen.
  8. Die Stangen auf die vorbereiteten Backbleche legen und vorsichtig mit der Milch bestreichen dann mit etwas Meersalz oder Brezelsalz bestreuen.
  9. Die Stangen zirka 20 bis 25 Minuten knusprig braun backen, oder solange backen, bis sie die gewünschte Farbe haben. Nach 15 Backzeit alle paar Minuten nachsehen, ob die Salzstangen nicht zu dunkel geworden sind.
  10. Auf den Backblechen völlig abkühlen lassen (sonst brechen sie zu leicht).
  11. Die Salzstangen am selben Tag verzehren oder in einer gut schließenden Dose ein bis zwei Tage aufbewahren.



l made two versions of this dough. The first version for the Pretzel Sticks exactly as per the above recipe and the second version for the Small Pretzel with only one change to the recipe. Instead of the white spelt flour, I used half wheat flour and half whole wheat flour
Ich habe zwei Versionen von diesem Teig gemacht. Einmal für die Salzstangen genau wie oben im Rezept beschrieben mit hellem Dinkelmehl. Die zweite Version für die kleinen Salzbrezel habe ich mit 60 Gramm Weizenmehl und 65 Gramm Vollkornmehl gebacken. 




We loved both versions of and the slight difference in taste and texture. My recipe is easily put together and relatively fast to prepare. Another bonus is that you can vary the kind of flour that you would like to use.

And as much as I love my savory cheese biscuits (as can be seen here), these Pretzel Sticks look very pretty and they are different. And it is always good to know the ingredients  used to bake our beloved snack food. 
Uns haben beide Varianten ganz ausgezeichnet geschmeckt – das Rezept lässt sich leicht variieren, ist einfach und relativ schnell hergestellt.

Und dann doch mal etwas Anderes als Käsegebäck (was ich auch sehr liebe, wie man hier sehen kann) und doch sicherlich auch ein Hingucker. Und es ist doch gut zu wissen, welche Zutaten in unserem Knabbereien stecken.




Enjoy baking my Pretzel Sticks and Small Pretzel and share them generously with family and friends!
Viel Spaß beim Nachbacken meiner Salzstangen und Salzbrezel und beim großzügigen Teilen mit Familie und Freunden!



16 comments:

  1. Dear Andrea,
    thank you so much for your kind words! I also always love to hear from you and I find it quite inspiring to come over to your blog, even if I don't always find the right words or even the time to leave a comment. I like how you have many 'traditional recipes' from all around the world and how you always find a way to give them a little twist of your own, either on presentation or/and flavour.
    I find this recipe for pretzel sticks really nice, I think I may give it a try soon because I love brezn and I've always wanted to make them in the shape of tall and elegant sticks - just never came across a recipe like yours. I am so glad you found it and shared it with the rest of us!
    Finally, I totally agree on how good it is to know what our snacks are made of ;)
    Ich wünsche dir eine schöne Woche! Ganz liebe Grüße aus München und ich hoffe das alles geht gut in Bonn!
    Inês
    P.S.: In München es schneidet immer noch...!

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    1. Liebe Inês, was für ein wunderbarer Kommentar - I am always happy to "see" and read that you seem to be happily living in lovely Munich - a city that I always wanted to live in. I have been there many times and I miss visiting. The Bavarians are rather found of there uncomparable Brezn and I have baked the soft version more times than I can count - it is so much better than store-bought (at least in Bonn) but with this recipe I was looking for the crunchy stuff and it worked. Just plain fun snack food, that´s all.
      Thank you so very much for all your kind words - it truly means a lot to me. You, as a blogger, know how much "work" and time goes into these blog posts and it can become rather frustrating at times - so, it feels sooo good to get kind and thoughtful compliments like yours!
      And it is nice to realize that someone actually read through a post of mine!
      Lieben Dank und ganz herzliche Grüsse nach München,
      Andrea

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  2. Andrea, hab ganz lieben Dank, dass du dieses Rezept mit uns teilst. Nicht nur, dass man bei Selbstgebackenem weiss, was drin steckt. Meistens schmeckt es auch einfach sehr viel besser als mit vielen Chemikalen zubereitet, damit sich das Zeug im Supermarktregal lange haelt.
    Und ich glaube, dass diese ganzen 'Zutaten" auch der Grund fuer die vielen Lebensmittelunvertraeglichkeiten sind. Ganz liebe Grüße!

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    1. Liebe Wally, schön, dass dir der Blogeintrag gefällt - das Rezept ist so schön lecker und so schön unkompliziert - ich werde es mal mit den Freundinnen unserer Töchter ausprobieren. Und man kann das Mehl je nach Geschmack variieren - helles sowohl als auch dunkles Dinkelmehl oder Vollkornmehl gemischt mit Weizenmehl, der Fantasie sind keine Grenzen gesetzt - und es macht immer wieder Spaß auszuprobieren, wie welches Mehl wo drin schmeckt.
      Ganz liebe Grüsse,
      Andrea

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  3. You are the mother of the year, that's for sure. Homemade pretzel sticks and pretzels. Greart snacks for the clan.

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    1. Mary, actually, making these is a great way to relax - it does have a therapeutic effect on me to roll out these long, thin sticks. I was totally calm once they came out of the oven - btw this is a recipe that works very well - these Pretzel Sticks do taste great and the kids learned s.th. about making your own snack food along the way.
      Thank you for your kind comment,
      Andrea

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  4. Hi Andrea, we our big snackers around here, these look wonderful.

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    1. Cheri, snacking seems even less guilty-ridden when you find the time to make some snacks at home - at least once in a while.
      Thanks for the comment,
      Andrea

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  5. Mark is a huge pretzel fan, and also breadsticks - what a great combination you have created here! I will make some this weekend and report back! Liebe Grüße, David

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    1. Dear David, if you do get a chance to make these, do let me know how the recipe worked for you and so not forget to send me one of your lovely pictures, please!
      Liebe Grüsse nach Tuscon - btw the rabbit and the lamb are on their way to the US - hope they will arrive soon at your doorstep!
      Andrea

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  6. I think I could munch on this sticks all day long...they look fabulous Andrea...
    Hope you are enjoying your week :)

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    1. Juliana, thank you very much - it seems that sometimes the small things in life can bring the greatest joy - especially where food is concerned.

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  7. Andrea, these are just too fun. I know your kids loved them. I'm wishing I was a kid at your house :)

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    1. Thank you, Chris, what a fun comment! If you were a kid at my house, I would bake these for you, for sure!
      Andrea

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