Sunday, November 8, 2015

Speculaas Muffins with Marzipan - Spekulatius-Muffins mit Marzipan


Before the pre-Christmas baking frenzy officially season starts, and I find myself baking through countless delightful Christmas cookies, I am posting a recipe for Speculaas Mufffins with Marzipan. You will be delighted with this recipe as it is full of fabulous warm spices, can be put together in no time and is absolutely ideal for enjyoing at this time of year together with a steaming cup of coffee, tea or mulled wine.
Bevor die vorweihnachtliche Backsaison offiziell beginnt und ich mich durch unzählige Keksrezepte backe, gibt es noch ein schnelles, aber sehr leckeres Rezept für unglaubliche leckere Spekulatius-Muffins mit Marzipan. Diese kleinen Köstlichkeiten sind schnell gebacken, eignen sich ganz ausgezeichnet für den Nachmittagstee oder Kaffee und stimmen schon mal ein klein wenig auf die kommenden Wochen ein.




If you take the time to prepare my Speculaas Spice Mix before getting ready for baking, you will be well prepared for baking many of my up-coming recipes and lots of other wonderful Christmas cookies. And the muffins will taste so much better if you prpeare them with my homemade spice mix using the freshest spices available. The smell during baking will be incredibly tempting, aromas of spices and brown sugar will waft through your house. But if you prefer to use a ready-made, good-quality spice mix for speculoos, by all means do so, as it is widely available online or at your favorite spice merchant.
Wenn man sich jetzt die Zeit nimmt und vor dem Backen meine Spekulatius-Gewürzmischung auf Vorrat zubereitet, dann hat man schon ein wenig Vorsprung für meine kommenden weihnachtlichen Rezepte und viele andere wunderbare Backwaren. Und die Muffins schmecken auch um Längen besser. Der Geruch während des Backens ist einfach unglaublich gut, es riecht einfach wunderbar nach Gewürzen und braunem Zucker – unvergleichlich. Aber man kann auch ohne Weiteres auf eine fertige Spekulatius-Gewürzmischung zurückgreifen – es gibt sie online oder beim guten Gewürzhändler.




Speculaas Muffins with Marzipan
(recipe for 12 muffins)

For the muffin batter
  • 4 tbsps. molasses (I use sugar beet syrup from "Grafschafter", a local producer)
  • 2 eggs (L), organic or free range
  • 75 grams unsalted butter, room temperature
  • 300 grams wheat (AP) flour
  • 16 grams baking powder
  • 175 grams soft brown sugar
  • 2 tsps pure vanilla sugar
  • 2 tsps speculaas spice mix (please see the *recipe below)
  • ½ tsp Ceylon cinnamon
  • a pinch of fine sea salt
  • 180 ml milk, room temperature

Ingredients for the Filling
  • 100 grams baking marzipan, divided into 12 portions (such as "Odense" or "Lübecker")

Ingredients for the Topping
  • 2 tbsps slithered hazelnuts
  • 2 tbsps coarse brown cane sugar


Spekulatius-Muffins mit Marzipan
(ergibt 12 Stück)

Zutaten für den Teig
  • 4 EL Zuckerrüben-Sirup (z. B. "Grafschafter")
  • 2 Eier (L), Bio oder Freilandhaltung
  • 75 g ungesalzene Butter, Zimmertemperatur
  • 300 g Weizenmehl Type 550
  • 16 g Backpulver (ein Päckchen)
  • 175 g hellbrauner Zucker, fein
  • 2 TL Bourbon Vanillezucker
  • 2 TL Spekulatius-Gewürzmischung (*Rezept siehe unten)
  • ½ Tl Ceylon Zimt
  • eine Prise feines Meersalz
  • 180 ml Milch (3.5%), Zimmertemperatur

Zutaten für die Füllung
  • 100 g Back-Marzipan, aufgeteilt in 12 Stücke (z.Bsp. Lübecker Backmarzipan)

Für den Belag
  • 2 EL Haselnussblättchen
  • 2 EL Rohrzucker, grob



Preparation
  1. Pre-heat your oven to 180 ° Celsius (160° Celsius for convection).
  2. Place some pretty paper muffin liners in your muffin baking tray.
  3. In a medium bowl, mix together the molasses, eggs and butter until they turn a lighter color and are foamy, that will take about 3 to 5 minutes.
  4. In a another bowl, whisk together the flour, baking powder, sugar, vanilla sugar, speculaas spice mix, cinnamon, and salt.
  5. Add the flour mixture to the butter mixture, alternating with the milk.
  6. Add a spoonful of muffin batter to each liner, then add the marzipan, then another spoonful of batter, until all muffins are filled.
  7. In a small bowl mix together the slithered hazelnuts with the cane sugar.
  8. Top each muffins with some of the sugar mixture.
  9. In the pre-heated oven bake your muffins for about 25 minutes, making sure to check after 20 minutes.
  10. Transfer to a wire rack to cool, then take them out of the muffin baking tray and serve.
Zubereitung
  1. Den Backofen auf 180 ° Celsius (Umluft 160°) vorheizen.
  2. Das Muffinblech mit Muffinlinern bestücken.
  3. In einer mittleren Rührschüssel den Sirup, die Eier und die Butter so lange rühren bis sie schaumig sind, zirka 3 bis 5 Minuten.
  4. In einer weiteren Schüssel das Mehl, Backpulver, hellbraunen Zucker, Vanillezucker, Spekulatius-Gewürzmischung, Zimt und Salz mischen.
  5. Die Mehlmischung abwechselnd mit der Milch unter die Butter-Mischung rühren.
  6. Je Muffin einen Löffel Teig, dann das Marzipan, dann wieder einen Löffel Teig geben, bis alle 12 Muffinliner gefüllt sind.
  7. In einer kleinen Schüssel den Rohrzucker mit den Haselnussblättchen mischen.
  8. Die Muffins damit bestreuen
  9. Im vorgeheizten Backofen die Spekulatius-Muffins etwa 25 Minuten backen.Minuten. Nach 20 Minuten Backzeit nachprüfen ob die Muffins schon gar sind.
  10. Auf einem Kuchengitter erkalten lassen, dann aus dem Muffinblech nehmen und servieren.



Of course you can always use a ready-made spice mix but if you do take the time to put together your own spice mix, it will most certainly come in handy during the up-coming baking season in November and December and I must admit that it never ceases to amaze me how much better fresh spices taste and smell.
Man kann natürlich auch eine fertige Spekulatius-Gewürzmischung nehmen, aber wenn man am seine eigene Mischung zusammen stellt und dabei die besten und frischten Gewürze nimmt, dann schmeckt das November und Dezember Gebäck um Einiges besser und würziger.





Speculaas Spice Mix


Ingredients for the Speculaas Spice Mix
  • 4 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp ground cloves
  • 1 tsp ground mace
  • 1/3 tsp ground ginger
  • 1/5 tsp (a pinch) ground white pepper
  • 1/5 tsp (a pinch) ground cardamom
  • 1/5 tsp (a pinch) ground coriander seeds
  • 1/5 tsp (a pinch) gound anise seed or star anise
NOTE: If you only have whole spices at home, you can grind the spices yourself using a coffee grinder, or use a food processor and a fine sieve.

Preparation of the Spice Mix
  1. Carefully measure out spices.
  2. Mix all spices well.
  3. Scoop the mix into a spice jar with a tight-fitting lid.
  4. Label the jar with the name of the contents as well as the preparation date.
  5. And use for baking muffins, Christmas cookies, waffles, cakes and much more.
  6. Discard any leftovers after four months and make a new spice mix.
Spekulatius-Gewürzmischung

Zutaten für die Gewürzmischung
  • 4 TL Ceylon Zimt
  • 1 TL Nelken, gemahlen
  • 1 TL Muskatblüte, gemahlen
  • 1/3 TL Ingwer, gemahlen
  • 1/5 TL weißer Pfeffer, gemahlen (eine Prise)
  • 1/5 TL Kardamom, gemahlen (eine Prise)
  • 1/5 TL Koriander, gemahlen (eine Prise)
  • 1/5 TL Anis, gemahlen (eine Prise)
TIPP: wenn man nur ungemahlenen Gewürze zu Hause hat, dann die Körner in der Kaffeemühle mahlen oder mörsern

Zubereitung der Gewürzmischung
  1. Die Gewürze ganz genau dosieren.
  2. Alle Gewürze gut mischen.
  3. In ein Glas mit gut schließendem Deckel füllen.
  4. Das Glas mit Datum und Inhalt beschriften (am besten sind Gewürzmischungen wenn man sie innerhalb von vier Monaten nach Herstellung verwendet).
  5. Für Muffins, Kekse, Spekulatius, Waffeln, Kuchen und vieles mehr.
  6. Falls noch Reste vorhanden sein sollten, nach vier Monaten eine neue Mischung zubereiten.




So, November baking season has started and I cannot imagine a recipe that is more fitting or more delicious than this one for baking at this time of year. This way, I can enjoy one of these Speculaas Muffins with a cup of my favorite coffee while, at the same time, taking the time to ponder the countless delightful Christmas recipes that I am planning to prepare during the up-coming weeks. I cannot wait!
Also, die November-Vorweihnachts-Backsaison ist damit ganz schön lecker eröffnet und ich kann mir kein köstlicheres Rezept als dieses vorstellen um die "Ruhe vor dem weihnachtlichen Backsturm" noch etwas zu genießen und bei einer Tasse Kaffee und einem Spekulatius-Muffin uber die vielen wunderbaren Weihnachtsrezepte noch ein wenig nachzudenken. Ich freue mich!




Since we are experiencing rather unseasonably warm temperatures these days - may I suggest that these muffins make a great outdoor dessert for one of those lovely autumn picnics - trust me.
Da es zur Zeit ja eher frühlingshaftes Wetter ist, bietet sich ein herbstliches Picknick ja auch noch an - ich kann euch versichern, dass sich die Muffins als Nachtisch bestens dafür eignen. 


14 comments:

  1. Cinnamon, cloves, nutmeg, ginger, cardamom, & NUTCRACKERS!!

    Clicking over here, Andrea, is like coming home, or should I say, Smells Like Home! xxxx

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    1. Kim, you are such a darling - loving all your comments, dear friend!
      Many hugs,
      Andrea

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  2. All these wonderful spices make these muffins look so delightful, warming, and perfect for the cool weather. Love your little nutcracker and mushrooms!

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    1. Amy, thank you for your comment - autumn calls for warm spices and all those autumn colors out there just seem to be asking for mushrooms and things - just bought these little adorable "luck charms" for the girls at an outdoor art fair yesterday.

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  3. These look lovely Andrea, and quite tasty too. I love the scented smell of spices when baking. I'm sure you'll have lots of delicious baked goods to share in the weeks ahead!

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    1. Peggy, yes. los of wonderful Christmas treats ahead, thank you for your kind words. Indeed, there is nothing more wonderful than all those aromas wafting through the air when we bake.
      Andrea

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  4. Andrea, are the most delicious-looking muffins I've seen in a very long time! Beautiful pictures too. Thank you for the Speculoos Spice mix recipe too, I will definitely prepare some!

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    1. Marcelle, that is very kind of you, thank you! I am not an avid muffin baker but every once in a while even I ran out of time for hugs baking projects and then love to bake these little treats with the best ingredienst I can get hold off, making them extra special.

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  5. Hi Andrea, these muffins are stunning, love the flavors and spices you used and the use of marzipan is genius.

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    1. Cheri, we all appreciate those spices at this time of year. They fill the house with delighful aromas and taste so good in baked goods, especially these muffins. And the marzipan keeps it all moist while not being overly sweet.

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  6. Andrea, du hast Recht, diese Gewürzmischung braucht man in den naechsten Wochen. Herrlich, wenn beim Backen der würzige Duft durchs ganze Haus zieht. So ein Marzipankern ist eine tolle Ueberraschung in einem Muffin. Love it :-) Gruesse von der Ostkueste, die uns wirklich traumhafte Farben beschert hat in diesem Herbst.

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    1. Liebe Wally, was für ein Wetter - es ist so warm wie im Frühling, mal sonnig, mal regnet es - aber das Backen macht trotzdem jede Menge Spaß. Die Gewürzmischung ist wunderbar und man kann sie sehr vielseitig einsetzten - sogar in Waffeln schmeckt sie ziemlich gut. Da kommt noch jede Menge Leckeres auf uns zu, versprochen!
      Ganz liebe Grüße - heute geht es zum Martinszug und morgen gibt es den Sankt Martin´s Post!
      Andrea

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  7. I am so lucky to have a wonderful speculoos spice mixture given to me by my good friend... you! I can't wait to try these they contain all my favorite flavors, for sure. I hope you have a wonderful weekend - are you looking forward to the Weihnachtsmarkt? Someday, I will be their and will join you for a walk around the market! Liebe Grüße, David

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  8. I can only imagine how wonderful the aroma of these muffins baking must be! I'd be willing to bet that you had neighbors lined up for a sample, or at least thinking about it!

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