Monday, November 4, 2013

Nigel Slater´s Walnut, Chocolate and Honey Tart - Nigel Slater´s Walnuss, Schokoladen und Honig Tarte


Lots of vegetable and savory recipes lately, so it is time for a little indulgent sweet treat today. What better place to look for an interesting dessert tart than in one of Nigel Slater´s cookbooks. I have somewhat of an obsession with everything Nigel Slater cooks and bakes. I find his writing and his recipes very inspiring  and I never tire of reading through his books and trying out his recipes. Never ever. His recipes are unpretentious, simple and delicious. Good quality ingredients, combined simply and very well executed. You just cannot ask for more than that.
In letzter Zeit haben wir jede Menge Gemüse und herzhafte Rezepte ausprobiert, da war es mal wieder an der Zeit nach einem etwas besonderem, süßem Rezept Ausschau zu halten. Für mich gibt es wohl kaum eine bessere Quelle für eine interessante Dessert-Tarte als Nigel Slater´s Rezepte. Ich schätze die Rezepte von Nigel Slater sehr. Seine Art zu schreiben und seine Rezepte sind sehr inspirierend und ich werde niemals überdrüssig seine Bücher zu lesen und seine Rezepte auszuprobieren. Niemals. Seine Rezepte sind schlicht, einfach und lecker. Gute Qualität der Zutaten, wundervoll kombiniert, einfach, aber sehr gut ausgeführt. Mehr kann man von Rezepten wohl nicht wollen.




There are so many wonderful recipes in his book  “Tender: A Cook´s Guide to the Fruit Garden” that I have earmarked. It is always pretty difficult for me to settle on just one. As usual when I cannot decide on which one recipe to make, I look for seasonal fare to make the most of seasonal and local produce.

It is walnut season around here and I consider the fresh new walnuts a delicacy. New-season walnuts are delicious eaten with cheese, especially soft goats’ cheese or cream cheese. Very young walnuts that are still green and in their shells can be salted and pickled to serve with a cheeseboard or with cold meats. Walnuts are one of the most popular and versatile of all nuts. When picked young, they are known as “wet” and their milky white kernels are mainly used for pickling. They are a short seasonal treat, so grab some while you can. Far more common is the dried nut, either shelled or unshelled. The brown-skinned kernel has a ridged surface, which looks like two halves of the brain and is perfect for baking.
Es gibt so viele wunderbare Rezepte in seinem Buch mit dem wohlklingenden Titel "Tender: A Cook´s Guide to the Fruit Garden", die ich mir vorgenommen habe zu kochen oder zu backen. Es fällt mir immer schwer, mich für nur ein Rezept zu entscheiden. Wie üblich, wenn ich mich nicht entscheiden kann, welches Rezept ich zuerst machen soll, richte ich mich nach dem regionalen Angebot der Saison.

Es ist Walnuss Saison hier, und die frischen Walnüsse sind meiner Meinung nach eine wahre Delikatesse. Junge geschälte Walnüsse sind köstlich mit Käse, besonders weichem Ziegen-Käse oder auch Frischkäse. Sehr junge Walnüsse, die noch grün sind werden in der Schale gesalzen und gebeizt und schmecken auch köstlich zu einer Käseplatte. Walnüsse sind eine der beliebtesten und vielseitigen aller Nusssorten. Weitaus häufiger ist die getrocknete Nuss, geschält oder ungeschält. Die Walnusskerne sehen ein bisschen aus wie zwei Hälften eines Gehirns und eignen sich wunderbar zum Backen.




Slightly bitter in flavor, walnuts can be eaten raw, as they are, or toasted to bring out even more of their wonderful walnut flavor. To toast them, place the nuts on a parchment lined baking sheet in a single layer and bake on a medium heat (175 degrees Celsius or 350 degrees Fahrenheit) depending on their size, this will take between 10 to 15 minutes.. They are ready when the kernels turn golden. You can achieve the same effect by dry frying them. To dry fry them, put in a dry frying pan over a medium heat, and keep the pan moving to make sure they color evenly and do not burn. Leave whole, halve or chop, as required in your  recipe.
Walnüsse haben einen leicht bitteren Geschmack. Sie können roh gegessen werden, oder man röstet sie kurz, dann entwickeln sie einen noch intensivieren Walnussgeschmack. Dazu gibt man die grob gehackten Kerne ohne Zugabe von Fett in eine Pfanne und röstet die Nüsse etwa zwei Minuten lang bei mittlerer Hitze an. Dabei die Pfanne etwa rütteln, damit sie auch gleichmäßig bräunen. Sobald die Walnüsse anfangen zu duften und sich mittelbraun verfärben, nimmt man sie aus der Pfanne. Man kann die Walnüsse auch auf einem mit Backpapier ausgelegten Blech bei 175 Grad im Backofen rösten. Je nach Größe der Nüsse dauert dies etwa 10 bis 15 Minuten. Dann kann man die Nüsse auch ganz lassen, oder eben halbieren oder hacken, je nach Bedarf oder Rezept.




When I look outside, it is quite obvious that it is definitely late autumn, and my thoughts turn to mellow fruits and fresh nuts and to squirrelling away a stash of fabulous recipes.
Wenn ich so nach draußen blicke, ist es ziemlich offensichtlich, dass es auf jeden Fall Spätherbst ist. Meine Gedanken drehen sich um süßes, herbstliches Obst, knackige Nüsse und darum, in einem Versteck ein paar wundervolle Rezepte zu "hamstern", die ich später auszuprobieren möchte. (Hhmm, leider wird im Deutschen das "Eichhörnchen" durch den "Hamster" ersetzt, schade...)




Walnut, Chocolate and Honey Tart

(this recipe is taken from the UK edition "Tender Volume II: A Cook´s Guide to a Fruit Garden" by Nigel Slater, the US edition is called "Ripe: A Cook in the Orchard")

Ingredients for the Crust
  • 150 grams (10 tbsps) unsalted butter
  • 200 grams (a generous 1 ½ cups) plain wheat (AP) flour 
  • one egg, (L), free range or organic,beaten slightly with a fork

Ingredients for the Filling
  • 150 grams (10 tbsp) unsalted butter 
  • 180 grams (6 ounces) set (crystallized) honey – I use a mild tasting honey from my favorite regional beekeeper 
  • 180 grams (a generous 2/3 cup) light muscovado sugar
  • 80 ml (1/3 cup) double (heavy) cream 
  • a drop or two of natural vanilla extract
  • 140 grams (5 ounces) dark chocolate, roughly chopped – I used Lindt Excellence 70 %
  • 220 grams (7 ½ ounces) walnuts, roughly chopped 
  • crème fraîche, to serve (optional)
Walnuss, Schokoladen und Honig Tarte

(da ich nur die englische Ausgabe besitze, nicht die deutsche, wurde das Rezept von mir übersetzt aus “Tender Volume II: A Cook´s Guide to a Fruit Garden” , Nigel Slater, Titel der UK Ausgabe, auch “Ripe: A Cook in the Orchard”, Titel der US Ausgabe)

Zutaten für den Mürbeteig
  • 150 Gramm ungesalzene Butter
  • 200 Gramm einfaches Weizenmehl
  • 1 Ei (L), Bio oder Freiland, mit einer Gabel leicht verrührt

Zutaten für die Füllung
  • 150 Gramm ungesalzene Butter
  • 180 Gramm fester Honig - ich nehme gerne einene milden Honig von meinem Lieblings-Imker aus der Region
  • 180 Gramm heller Muscovado Zucker
  • 80 ml Sahne
  • ein oder zwei Tropfen Vanille Extrakt, nicht Aroma
  • 140 Gramm gute dunkle Schokolade, grob gehackt – ich nehme gerne Lindt Excellence 70 %
  • 220 Gramm Walnüsse, grob gehackt
  • Crème Fraîche, (optional)



Preparation of the Crust and the Filling
  1. For the crust, cut the butter into pieces and rub into the flour with your fingertips, then mix in the egg to give a firm dough. 
  2. Roll out and use to line a 22 cm – 24 cm (9 – 9 1/2 inches) shallow tart pan, ideally with a removable bottom.
  3. Leave to rest in the fridge for a good 20 minutes. 
  4. Set the oven at 200 degrees Celsius (180 degrees Celsius if using convection oven or 400 degrees Fahrenheit).
  5. Cover the pastry case with baking paper and fill with dried or ceramic baking beans. 
  6. Cook in the preheated oven for about ten minutes, till the pastry is lightly biscuit colored. 
  7. Carefully remove the paper and beans and return the pastry case to the oven for 5 minutes, until dry to the touch.
  8. For the filling, melt the butter in a small pan, add the honey and sugar and then pour in the cream and a couple of drops of vanilla extract. 
  9. Boil hard for two minutes, then remove from the heat and lightly fold in the roughly chopped chocolate and walnuts.
  10. Pour the filling into the tart case.
  11. Turn the oven down to 190 degrees Celsius (or 170 degrees Celsius if using convection oven or 375 degrees Fahrenheit) and bake for 20 minutes or until golden and somewhat firm to the touch.
  12. Remove and leave to cool on a rack for a good half hour before serving with crème fraîche.
Zubereitung des Mürbeteigs und der Füllung
  1. Für den Teig, die Butter in Stücke schneiden und mit den Fingerspitzen in das Mehl reiben, dann das Ei hinzugeben und zu einem Teig mischen.
  2. Den Mürbeteig auf bemehlter Arbeitsfläche zu einem Kreis ausrollen und eine Tarteform (Ø 22 – 24 cm) damit auskleiden. Die Tarteform sollte idealerweise einen herausnehmbaren Boden haben. 
  3. Den Teig in der Form mindestens 20 Minuten im Kühlschrank ruhen lassen.  
  4. Den Backofen auf 200 Grad Celsius (180 Grad Celsius Heißluft-Ofen oder 400 Grad Fahrenheit) vorheizen.
  5. Den Teigboden mit Backpapier belegen, mit Hülsenfrüchten auffüllen.
  6. Teig im vorgeheizten Ofen auf der unteren Schiene ca. 10 Minuten vorbacken. 
  7. Teigboden herausnehmen, Hülsenfrüchte samt Papier vorsichtig entfernen und nochmals 5  Minuten weiter backen, bis der Boden goldbraun ist.
  8. Für die Füllung die Butter in einem kleinen Topf zerlassen, Honig und Zucker hinzufügen, dann die Sahne und ein oder zwei Tropfen Vanille-Extrakt.  
  9. Zwei Minuten sprudelnd kochen, dann vom Herd nehmen und die grob gehackte Schokolade und Nüsse unterheben.  
  10. Die Füllung auf den vorgebackenen Mürbeteig gießen.
  11. Den Ofen auf 190 Grad Celsius (oder 170 Grad Celsius Heißluft-Ofen oder 375 Grad Fahrenheit) herunter schalten und die Tarte für weitere 20 Minuten backen oder bis sie golden ist und die Füllung leicht „fest“ ist.
  12. Aus den Ofen nehmen und für eine gute halbe Stunde auf einem Kuchenrost abkühlen lassen bevor man sie zum Beispiel mit Crème Fraîche serviert.



Nigel Slater comments this tart as “dense, sweet, and crumbly. A tart for serving with coffee. Also good cold in a lunch box.” We certainly agree that this tart definitely calls for some coffee (or tea) and it is indeed sweet and dense – not so sure about the lunch box though, might be a bit too sticky for that.
In seinem Buch kommentiert Nigel Slater diese Tarte als "etwas klebrig und süß mit einem mürbem Boden“. Er beschriebt sie als „eine Tarte, die ebenso gut zu einer Tasse Kaffee wie als auch in eine Brotdose passt." Wir sind derselben Meinung was den wunderbar süßen Geschmack der Füllung und den wunderbar mürben Tarteboden und die Tasse Kaffee (oder Tee) angeht. Aber die Tarte ist in der Tat auch ein wenig klebrig von dem Honig und dem Zucker, daher ist sie möglicherweise nicht allzu sehr für die Brotdose geeignet.




But this tart is certainly worth making as the combination of walnuts, chocolate and honey is delicious. But you should make sure that the walnuts are fresh, that you use a mild variety of your favorite honey and the best quality dark chocolate that you can afford.

It is also noteworthy that the tart dough does not contain any sugar - just perfect with the sweet filling.

It will fill your home with wonderful aromas as it bakes too. This wonderful smell is hard to beat. Sweet and sticky, it is sure to make the ultimate Sunday or special occasion dessert.

This is such as simply recipe with very few ingredients, but it still has the wow factor that will impress your family or dinner party guests alike. This chocolate tart is especially delicious when served with either some crème fraîche, softly whipped cream or even a small scoop of good quality vanilla ice cream.
Die Kombination von Walnüssen, Schokolade und Honig in dieser Tarte ist wunderbar lecker. Man sollte aber auf jeden Fall darauf achten, dass die Walnüsse frisch sind, der Honig mild und die Schokolade von bester Qualität ist. 

Es ist noch bemerkenswert, dass der Teig keinen Zucker enthält - was gut zu der eher süßen Füllung passt.

Während des Backens riecht die Tarte unglaublich gut. Kaum zu überbieten. Eine elegante und süße Dessert Tarte für eine besondere Gelegenheit.

Dies ist ein wirklich einfaches Rezept mit wenigen, überschaubaren Zutaten, das es geschmacklich allerdings in sich hat. Wir fanden diese schokoladige Tarte besonders lecker mit etwas Crème Fraîche oder etwas gut gekühlter geschlagener Sahne. Man könnte sie aber auch mit einer kleinen Kugel Vanille-Eis von guter Qualität servieren.



34 comments:

  1. Oh my, Andrea - this looks amazing. And for some reason - even though I love chocolate and walnuts - it is the honey that is drawing me in. What a great treat this will be for our Thanksgiving table! ~ David

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    1. David, the honey adds a wonderful touch to this dessert tart. Do make sure to use a mild variety of honey, one that you really enjoy eating maybe on your toast - because the taste of the honey is very "present" in the baked tart. Same holds true for the dark chocolate, use the best, one that you really enjoy on its own, one that is dark, flavorful, really creamy and profoundly chocolatey. Hope you will get a chnce to make this - I really enjoyed a slice with softly whipped and ever so slightly sweetened whipped cream

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  2. I share your Nigel Slater obsession, Andrea. I have recommended his books to so many people at this stage, I should be on commission! What a great recipe, particularly at this time of year with a good supply of walnuts in the shops.

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    1. Hester, yes, a commission would be nice but for now I guess the good feeling of having recommended a really good book shall be our reward...seriously, his books are an inspiration. What is not to love about his writing and his recipes?!

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  3. Your photos are just lovely, Andrea! The last one with the walnuts and grapes is beautiful. And of course your tart is deliciously perfect!

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    1. Kathy, thank you, the plate on the last picture is antique - just like the ones that one of my grand-mothers used to own. I still love the design.

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  4. I think I would gladly don a squirrel costume if I could have a large slice of this. It would look quite silly on me but it would be so worth it. So it there's a knock on your door and there's a large furry creature standing there, don't be afraid, it's me, just get out the Walnuss, Schokoladen und Honig Tarte, please!

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    1. Ha, Chris, you are too funny...I shall never look at a squirrel the same way again! Thank you for that wonderful comment and I will certainly be on the look-out for these friendly furry creatures with a slice of Walnut Tart in my hand!

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  5. Beautiful chocolate tart and with honey and walnuts, just perfect. I also Nigel Slater recipes, he always has something good. I will have to look for his book. Thank you for this

    Nazneen

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    1. Nazeen, thanks for stopping by - I know that we always recommend that one more cookbook that everyne should get, the truth is everyone has a certain style of cooking but it is always worth looking for some new avenue to explore and Nigel Slater´s books are certainly worth exploring if you like his style of cooking and baking.

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  6. This is the kind of sweet I truly love...sophisticated and elegant. You make walnuts sound so luxurious too! Makes me want to forsake the plastic bags of walnuts I often have to buy at the store (no where near as good as season's best!) Thank you for sharing, sweet Andrea. Just lovely.

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    1. Monet, you always leave the sweetest comments - those walnuts...I must admit that I do not really like using those rather bitter ones that have been sitting a bit too long in that plastic bag in a store, they have a tendency to ruin every baked good or dish so as long as I can get the new harvest ones, I cook and bake with them and then I move on to other nuts and ingredients.

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  7. Oh my gosh! This looks so incredibly delicious!!! I feel like nothing else will satisfy my hunger right now! Absolutely beautiful photos!

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    1. Candy, thanks for the nice comment - if only Malaysia were not that far away, I certainly would not mind sharing a slice or two!

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  8. oh là là, sieht das lecker aus!!! Die Nuesser werde nicht vorher angeröstet? Eine tolle Alternative zum Pecan Pie fuer Thanksgiving! Danke

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    1. Liebe Wally, nein, laut Rezept von Nigel Slater (dem ich treu geblieben bin) werden die Walnüsse nicht vorher geröstet. Ist auch nicht wirklich nötig wie ich finde, der Honig und die Schokolade harmonieren so ganz wunderbar mit den Walnüssen - kein Element übertrumpft das andere. Aber ich denke auch, dass man ruhig mit dem Rösten der Nüsse experimentieren. Vielen Dank für den lieben Kommentar und liebe Grüße aus Bonn!

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  9. Oh this looks so delicious! I too want to make it for Thanksgiving. Thank you for posting Andrea.

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    1. Marlise, nice to hear from you again - hope all is well! Thanks for stopping by and letting me know about the tart - it it so very easy to make with ingredients that are a cinch to find, so I beliéve this would be a perfect dessert for the stressfilled Thanksgiving festivities.

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  10. I'm always relying on someone's dessert when it comes to Thanksgiving. I have to really practice one day so that I can prepare something delicious like this! Love the chocolate and walnut combo. Such a beautiful tart, Andrea!

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    1. Nami, dear, you would probably enjoy the combination of chocolate, walnuts and honey - it is a wonderful harmony of flavors! Perfect as a festive dessert tart!

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  11. Wow, what alusciuous delicious looking,
    never had walnut tart but choco praline before....
    i guess it's quite pricey over here and that made me jealous even more with you.....

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    1. Dede, walnuts are delicious in desserts, especially when paired with a lovely honey and dark chocolate - we loved this tart. The ingredients are readily available around here - that´s why I chose the recipe in the first plae, cooking seasonally is very important to me.

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  12. Never had walnut, chocolate and honey together before but I love the sound of it. Drooling again!

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    1. Trishie, oh, this was quite a treat - the recipe already looked tempting when I read through it for the first time. You would enjoy this lovely tart, I am sure! Glad you stopped by!

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  13. Andrea doll, your pics are so lovely.
    And this tart....I'm drooling all over my keyboard here!
    xo

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    1. Colette, well, it was quite delicious and I just could not wait to finally cut into it and try it After having tasted it, I decided that the recipe calls for a few repeat performances.

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  14. It seems absolutely delicious! I wish I had the ingredients right now!! I am looking forward to cook some cakes/pies/sweet treats, but I haven't had much time...
    Liebe Grüße aus München!
    Inês

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    1. Inês, so very easy to make and assemble, that´s why I love Nigel Slater´s recipes so much - they are always doable and taste fabulous.

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  15. How rich and delicious does this look!

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    1. You two - this is indeed a rich and delicious tart - certainly worth making and trying once! Thank you for the nice comment!

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  16. Excuse me while I drool all over my computer.

    Can I have a bite, please? MORE than a bite. Xx

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    1. Kim, you can most certainly have a nice slice and more...if only you were not that far away!

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  17. This looks absolutely decadent, I really need to try a piece! Nigel Slaters book sounds like a good one I will have to keep an eye out for it.

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    1. Karen, if you can add one more cookbook to your Christmas whish list, I can assure you that one of Nigel Slater´s book would be a fabulous choice! Thanks for the comment!

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