Sunday, March 2, 2014

Cold Dog Cake - Kalter Hund (No Bake Chocolate Cookie Cake)


This traditional German chocolate cake is called "Kalter Hund". It is made by alternating layers of butter cookies and chocolate cream. Literally translated it means “cold dog”. This classic treat is sometimes also referred to as “Kalte Schnauze” (cold snout), “Schwarzer Peter” (Black Peter) or “Kellerkuchen” (cellar cake). There is no real agreement on how the name  "cold dog" originated. But the name is believed to refer to the fact that this amazing no-bake cake is best served cold and straight from the refrigerator.
Dieser traditionelle deutsche Kuchen der aus Schichten von Butterkeksen und Schokoladencreme besteht, heißt "Kalter Hund" wird manchmal aber auch "Kalte Schnauze", "Schwarzer Peter" oder "Kellerkuchen“ genannt.  Man ist sich nicht wirklich einig darüber, wie der Name des Kuchens entstanden ist. Aber es ist wahrscheinlich, dass der Name des Kuchens in Anlehnung an die Tatsache entstanden ist, dass er am besten kalt, direkt aus dem Kühlschrank serviert wird.




Whenever you are making a dessert where chocolate is the dominant flavor, it is important to choose a really good quality semisweet or bittersweet chocolate - it is best to use one that you enjoy eating out of hand.
Wie mit jedem anderen Nachtisch auch, in dem Schokolade der dominanten Geschmacksfaktor ist, sollte natürlich auch bei diesem Kuchen darauf geachtet werden, dass man eine gute Schokolade nimmt, auf jeden Fall eine, die man auch so gerne genießt.




This “No Bake Chocolate Cookie Cake” is a popular German cake at children`s birthday parties (we celebrated one on Friday) and its texture bears a certain resemblance to a chocolate bar.

The cake itself does not contain many ingredients, just good chocolate, coconut fat, eggs, powdered sugar, pure vanilla, cocoa powder, and some delicious butter cookies. There is no baking involved which makes it the perfect dessert for the harried. All you do is mix the ingredients together in a bowl, press the mixture into a cake pan, and leave it all to chill in the refrigerator. As this recipe is simple to make, and requires no baking, the cake is also referred to as a “fridge cake”.
Dieser ungebackene Schokoladen- Kekskuchen ist ein beliebter deutscher Kuchen an Kindergeburtstagen (wie wir auch einen am Freitag gefeiert haben) und er hat von der Konsistenz her eine gewisse Ähnlichkeiten mit Schokoladenriegeln.

Der Kuchen enthält nicht viele Zutaten, nur gute Schokolade, Kokosfett, Eier, Puderzucker, reine Vanille, Kakaopulver und leckere Kekse. Also äußerst praktisch,falls mal wieder wenig Zeit zum Backen bleibt. Alles was an Vorbereitung anfällt, ist die Zutaten in einer Schüssel zu mischen, die Schokoladencreme und die Butterkekse in eine Kuchenform zu schichten und das Ganze in den Kühlschrank zu stellen. Dieses Rezept ist wirklich einfach zu machen und erfordert ja kein Backen, weswegen der Kuchen auch als "Kühlschrank-Kuchen" bezeichnet werden kann.




Cold Dog Cake

Ingredients for the Cake
(about 20 slices)
  • 200 grams milk chocolate (or semi-sweet chocolate)
  • 200 grams Palmin (coconut butter/coconut fat)
  • 3 eggs (M), organic
  • 150 grams powdered sugar, sifted
  • 2 tbsp pure vanilla sugar
  • a pinch of fine sea salt
  • 100 grams cocoa powder (Dutch process)
  • 4 tbsp milk 
  • 220 grams plain butter cookies (such as Leibniz - info here)
  • 50 gram white chocolate

In addition
  • one small loaf cake pan (25 cm)
  • some parchment paper
Kalter Hund

Zutaten für den Kuchen
(ergibt ungefähr 20 Stücke)
  • 200 Gramm Vollmilchkuvertüre
  • 200 Gramm festes Kokosfett (z.B. Palmin)
  • 3 Bio-Eier (M)
  • 150 Gramm Puderzucker, gesiebt
  • 2 TL Bourbon Vanillezucker
  • eine Prise Meersalz 
  • 100 Gramm Kakaopulver (schwach entölt)
  • 4 EL Milch (3.5 %)
  • 220 Gramm Butterkekse (z. Bsp. Leibniz Butterkekse)
  • 50 Gramm weiße Kuvertüre

Außerdem
  • eine kleine Kastenform 25 cm
  • etwas Backpapier



Preparation of the Cake
  1. Line the loaf pan with parchment paper.
  2. Chop the chocolate and the coconut fat, place in a small pan and melt at low heat. Cool slightly.
  3. Using an electric mixer, beat eggs, powdered sugar, vanilla sugar, and salt for about 5 minutes.
  4. Slowly add the cocoa powder and the milk to the egg mixture.
  5. Then add the chocolate mixture to the egg mixture as well and stir until smooth.
  6. Spoon enough of the chocolate to create a layer of chocolate at the bottom and the sides of the lined pan.
  7. Follow with one layer of butter cookies* (you can substitute graham crackers, digestive cookies, ginger cookies, shortbread cookies or other types of butter cookies). Continue alternating layers of chocolate and cookies until you have seven total layers. End with a chocolate layer.
  8. Line entire surface of a loaf pan with plastic wrap and chill in fridge for at least two hours.
  9. Chop the white chocolate and melt in a water bath.
  10. Unmold the cake, carefully remove the parchment paper.
  11. Drizzle white chocolate over top.

NOTES:

Slice with a sharp knife, to reveal the alternating layers of cookies and chocolate. If it is too hard to slice, allow the cake to warm at room temperature until slicing is easier or heat the knife in hot water. The Cold Dog Cake recipe can easily be varied according to your personal taste. You can prepare it with dark, semi-sweet - or white chocolate. Or substitute the butter cookies with whole wheat cookies or shortbread. If wrapped well, the cake keeps for up to two weeks in the refrigerator and if the cake is wrapped tightly it can be kept in the freezer for special occasions.
Zubereitung 
  1. Die Kastenform (25 cm Länge) mit Backpapier auslegen 
  2. Vollmilchkuvertüre hacken, Kokosfett in Stücke brechen. Beides in einem Topf bei milder Hitze zerlassen, dann leicht abkühlen lassen.
  3. Eier, Puderzucker, Vanillezucker und 1 Prise Salz mit den Quirlen des Handrührers 5 Min. sehr cremig rühren. 
  4. Kakaopulver und Milch auf langsamer Stufe mit den Quirlen unterrühren.
  5. Dann nach und nach die Kuvertüre-Kokosfett-Mischung unterrühren. 
  6. Den Boden und die Seiten mit etwas Schokoladenmasse bestreichen. 
  7. Butterkekse und Schokoladenmasse in ca. 7 Lagen in die Form schichten, dabei die Kekse dicht an dicht legen, evtl. in passende Stücke schneiden. Mit einer Schokoladenschicht enden. 
  8. Kuchen über Nacht (wenigstens sechs Stunden) kalt stellen.
  9. Weiße Kuvertüre hacken und über einem heißen Wasserbad zerlassen. 
  10. Kuchen aus der Form stürzen, das Papier vorsichtig ablösen. 
  11. Mit weißer Kuvertüre dekorieren.

TIPPS:

Man sollte den Kuchen mit einem scharfen Messer schneiden, damit die abwechselnden Schichten von Keksen und Schokolade gut zur Geltung kommen. Falls sich der Kuchen schlecht schneiden lässt, lässt man ihn eine Weile bei Zimmertemperatur stehen oder wärmt das Messer vorher mit heißem Wasser an. Kalter Hund, auch als Kalte Schnauze bekannt, lässt sich gut variieren. Sie können ihn mit Zartbitter- oder weißer Kuvertüre zubereiten. Oder Sie nehmen mal Vollkornbutterkekse. Im Kühlschrank hält er sich in jedem Fall ein bis zwei Wochen. Und gut eingepackt, kann der Kuchen auch eingefroren werden.




This cake is best served with a tall glass of milk, a good cup of strong coffee, tea or even dessert wine.
Diesen Kuchen serviert man am besten zusammen mit einem großen Glas Milch, einer Tasse starken Kaffee oder Tee.



20 comments:

  1. What a fun cake! My mind started churning with all sorts of ideas how this could be varied. Ginger cookies was my first thought, but raspberry shortbread came in second! Thanks for a wonderful recipe - and I love all the different names for the cake, too! We are having a lovely sunny Sunday, after a very rainy Saturday. Hope all is well with you! David

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    1. David, a fun cake indeed - I make this for special occasions like a birthday because the kids are crazy about it and I like the ease and the taste of this cake. It can be prepared well in advance, you can vary the cookies or even the chocolate according to taste. I am planning on making a "homemade shortbread version next" - with really good buttery shortbread layers. Thank you so much for the comment!

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  2. Oh Andrea! Love this cake! Not only is it pretty but easy too. Biscuits and chocolate, my favourite things :)

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    1. Nazneen, this was a very pretty and easy birthday cake that I made on Friday - a bit of decoration with toy dogs - and it looked really special and there was not a crumb left - good!

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    2. Love this cake, it's beautiful. Chocolate and wafers, yum!

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    3. Cheri, glad that you like this fun cake, traditionllay made for childrens´ birthday parties.

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  3. Stunning, beautiful, Lush Cake.

    I don't think I could ever make one like that!!

    I Always appreciate your presentation, Andrea! Xx

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    1. Kim, this is an extremly easy cake to make - all that is required is some mixing and then some assembly and then some chilling - that´s all. Thank you for the kind comment!

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  4. It looks absolutely fantastic! what a lovely cake which does not need baking and yes so less ingredients too! Love to see so many delicious new recipes...

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    1. Thank you so much for stopping by and leaving such a kind comment - easy but still delicious cake. There are different versions of this cake in France, Italy, and the UK too but the German version can actually be traced back to the 1920´s when the company that produces the very popular Leibniz butter cookies used in this cake, published the first recipe for it.

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    2. Very interesting Andrea! Thanks for the insight..

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    3. My pleasure - you might have noticed by now that I am a tad obsessed with food history!

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  5. I love it Andrea. I agree with David a nice raspberry shortbread biscuit would go with this brilliantly. I really like how the biscuit layers look on this cake when you cut it. A lovely elegant but easy cake to make!

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    1. Karen, thank you so much, I have nevertried this cake with a Raspberry Shortbread Cookie but it sounds quite nice for a change. This is such an easy cake to make and once in a while, for a birthday, I can be convinced to make one as it is quite delicious!

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  6. Es gibt den kalten Hund also auch heute noch zu Kindergeburtstagen? Meine Omi hat ihn immer für mich gemacht, vor 50 Jahren.... Es war der Hit. Kurios, vor einigen Tagen habe ich nach diesem Kuchen 'gegoogelt', weil gerade so viel über schädliches und gesundes Kokosoel diskutiert wird. Das extra virgin organic coconut oil hat ja einen sehr starken Eigengeschmack, nach Kokosnuss halt... Es gibt auch eine Variante, wo das Fett und die Eier durch Sahne ersetzt werden, ich glaube aber, dass dann die Kekse nicht so knusprig bleiben.
    In jedem Fall ist die Idee mit der weissen Kuvertüre genial und die Hunde, die den Kuchen bewachen allerliebst. Danke!!!!

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    1. Wally, witzig dieser Kuchen - jeder scheint ihn irgenwdwie zu kennen, jedenfalls wenn man deutsche Wurzel hat. Die Briten haben einen ähnlichen Kuchen, den sogennanten "Chocolate Biscuit Cake", den Lieblingskuchen von Prinz William. Also, ich mache den Kalten Hund zu besonderen Anlässen und dann genießen wir ihn auch. Ist halt ein Kuchne für "spezielle Festtage". Ich nehme immer Palmin als Kokosfett - die Diskussion über Kokosfett scheint hier nicht ganz so intensiv zu sein.
      Liebe Grüße aus Bonn! Danke für den tollen Kommentar!

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  7. This looks more complicated than it actually is, Andrea. Love the look after you cut into it. Suspect this was the birthday cake but, knowing you, maybe not. I hope you're feeling well and taking care of yourself.

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    1. Mary, indeed, a birthday cake for Friday´s party - not really our everyday kind of cake but the kids in this country seem to go crazy over this cake and I finally gave in and made one - I shall make it again for the next party, I had to promise.

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  8. This was the cake my grandmother always made for her grandchildren and I loved it so much! Now I have a recipe thanks to you to make it by my own!! That's amazing, thank you dear Andrea!

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    1. Amy, so glad that German kids are not the only ones that go crazy for these "Col Dog Cakes" - I know there is a similar cake in the UK, Italy, and France - wonder whether the adults like these as much as the kids?! Thank you so much for the kind comment - hope you can get the exact ingredients in Switzerland!

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